Foto: Thinkstock.

Med små grep kan et tacomåltid dekke hele dagsbehovet for protein og fiber.

Taco har blitt en typisk middag i Norge. Et taco-måltid kan faktisk være et næringsrikt og sunt måltid om du velger de rette ingrediensene og da kan du spise taco selv på en mandag med god samvittighet.

To nesten like tacomåltider

I denne sammenligningen har vi laget to varianter av én fyllt tortilla. Forskjelle ligger i å velge mer fiberrike torilla, magrere kjøtt og meierprodukter og mer grønnsaker.

"Sunn" taco "Usunn" taco
  • 1 fullkorn torilla
  • 50 gram karbonadeig
  • 1 ss ekstra lettrømme
  • 2 ss revet lettere hvitost
  • Vanlig mengde tacokryddermix
  • ca. 80 gram grønnsaker (avokado, tomat, salat, løk, paprika, mais)
  • 2 ts tacosaus
  • 1 hvit torilla
  • 50 gram kjøttdeig
  • 1 ss lettrømme
  • 2 ss revet vanlig hvitost
  • Vanlig mengde tacokryddermix
  • ca. 40 gram grønnsaker (avokado, tomat, salat, løk, paprika, mais)
  • 2 ts tacosaus

Disse enkle grepene gir en like god taco, men som er bedre sammensatt. Du kan også lage tacokrydderet selv for å få ned saltinnhold. Dessuten kan du velge andre ingredienser for å gjøre måltidet enda bedre sammensatt og for variasjonens skyld:

  • Bytt ut noe av kjøttet med røde bønner under stekingen
  • Velg svinekjøttdeig, kyllingkjøtt deig, margert kjøtt i terninger, laks, LobNobs, reker eller vegetarisk kjøtt eller bønner
  • Prøv Drømmelett eller kesam i stedet for rømme
  • Varier med flere grønnsaker og lag guacamolen selv

"Sunn" taco verus "usunn" taco

Velger du rett torilla, kjøtt, rømme, ost og øker innholdet av grønnsaker så får du en sunnere tortilla. Til tross for at den veier litt mer, så inneholder den færre kalorier, mindre fett og salt, mer karbohydrater, fiber og protein.

Innhold pr. torilla "sunn" "usunn"
Energi 285 kcal 421 kcal
Fett 15 g 22 g
Mettet fett 5,3 g 9,9 g
Karbohydrater 35 g 32 g
Sukkerarter 6,6 g 5,4 g
Fiber 7,0 g 3,4 g
Protein 24 g 21 g
Salt 2,4 g 3 g

 

Store forskjeller når du spiser et helt tacomåltid

Sammenlinger du én fyllt "sunn" torilla mot en "usunn", så virker kanskje ikke forskjellene så store, men spiser du hele tre stykker (som er en voksen porsjon) så blir forskjellene mye større.

Da vil tre "usunne" torilla ikke bare blir deg over 100 kalorier mer, men inntaket av mettet fett blir dobbelt så høyt og fiberinntaket halvparten.

Den sunne tortillaen gir deg faktisk dagsbehovet for protein og fiber. Og du har fått i deg halvparten av anbefalingen 5 om dagen som sier at du bør spise 500 gram frukt og grønnsaker hver dag.

 Innhold for 3 torilla "sunn" "usunn"
Energi 1154 kcal 1262 kcal
Fett 45 g 67 g
Mettet fett 16 g 30 g
Karbohydrater 106 g 96 g
Sukkerarter 20 g 16 g
Fiber 21 g 10 g
Protein 71 g 64 g
Salt 7,2 g 9,1 g

Uansett om du går for den "sunne" eller "usunne" tacoen, så inneholder begge variantene rikelig med både vitaminer og mineraler. Årsaken til dette er av begge inneholder grønnsaker, ren ost og rømme og rent kvernet kjøtt. Til tross for at innholdet av protein og fett varierer en del i melkeprodukter og kjøttvarer så er begge deler rike på vitaminer og mineraler. I kombinasjonen med grønnsaker, så er taco uansett et næringsrikt måltid som du kan gjøre enda sunnere ved å velge rette ingredienser.

Sjekk hvilke taco-ingredienser vi har testet

Vi har testet mange slags taco-produkter på bramat.no. Skal du virkelig velge klokt, sjekk resultatet i testene våre: