Øker risikoen for abort.

Ingefær mot svangerskapskvalme er et gammelt og velkjent råd. Men nå går Mattilsynet ut og advarer gravide mot å bruke ingefærshots og kosttilskudd med ingefær. Bakgrunnen for advarselen er at dyreforsøk har vist at store mengder ingefær øker risikoen for abort.

Usikkert hvor mye som kan være skadelig

Grunnen til at Mattilsynet nå advarer gravide mot store doser ingefær er Bakgrunnen for advarselen er en risikovurdering fra det Danske Tekniske Universitet (DTU). I følge vurderingen kan resultatene fra dyreforsøkene ikke utelukke at store mengder ingefær også kan gi økt risiko for abort hos mennesker. Man vet foreløpig ikke hvilke innholdsstoffer i ingefær som kan påvirke graviditeten eller nøyaktig hvor mye som skal til før det er helseskadelig.

Greit å vite om ingefær

Greit med litt ingefær

Advarselen til Mattilsynet gjelder store mengder ingefær som ingefærshots eller ingefærtilskudd. Mindre mengder ingefær som i krydder, eller som en ingrediens i matlaging er fortsatt greit ettersom det vil gi et mye indre inntak av ingefær enn i konsentrerte produkter som ingefærshots.

Test ut denne treningsøkten hvis du er gravid

Mat du bør unngå når du er gravid

I tillegg til å holde seg unna røyk, alkohol og ikke drikke for mye kaffe, er det særlig noen matvarer gravide bør være forsiktige med. Særlig matvarer som kan inneholde mikroorganismer som toxoplasma og listeria som kan være skadelig for fosteret. Disse organismene behøver ikke å være farlige for deg som voksen, men kan gi infeksjoner som i verste fall fører til abort eller skader på fosteret. Selv om risikoen for å bli smittet er svært liten, kan konsekvensene bli alvorlige. I tillegg til å unngå rått kjøtt og uvaskede grønnsaker, bør du også holde deg unna upasteuriserte oster, og rå fisk som rakefisk, røkelaks og matvarer med lang holdbarhet slik som kjøttpålegg, fordi det kan inneholde en bakterie som heter Listeria.

Nei mat for gravide