Følg oss

Kontakt

Kontaktskjema

Info

BraMat.no er et nettsted for alle som har interesse for, eller spørsmål om mat, vekt, helse, ernæring og livsstil. BraMat.no drives av seriøse og anerkjente fagfolk med lang erfaring innen vektreduksjon og helse på nett.
Kopiering av tekst og annet materiale fra BraMat.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.

Annonse:

Du blir ikke sterkere av å hive innpå med protein.

Stadig flere trener mye og hard styrketrening der målet er en sterk og spenstig kropp. Noen ønsker å bli sterkere for å prestere bedre på trening og i konkurranser, mens andre trener styrke for å holde seg friske og funksjonelle, eller fordi de ønsker å se bra ut.

Uansett hva målet med styrketreningen er, er det to faktorer som er helt avgjørende for gode resultater:

  1. Riktig og nok trening
  2. Riktig og nok energi og næringsstoffer

Karbohydrater og protein etter trening

Trener du styrketrening, trenger du både protein og karbohydrater etter trening. Karbohydrater er viktig for at du skal få fylt opp glykogenlagrene dine, slik at du presterer optimalt neste gang du trener. Karbohydrater er også viktig for at kroppen skal få maksimalt ut av det proteinet du får i deg etter trening. Protein er helt essensielt både for restitusjon og oppbygning av muskler. Skal du bygge muskler, må du altså få i deg nok protein.

Les også: Dette bør du spise før, under og etter trening

Mye protein gir ikke større muskler

Undersøkelser viser at vi trenger rundt 20 gram protein etter en styrketreningsøkt. Spiser du mer enn dette, vil overskuddet brukes som energi eller lagres som fett. Det er altså ikke slik at "jo mer jo bedre" når det kommer til protein. Men, nå viser spennende forskning at du kan øke proteinets muskeloppbyggende effekt hvis du sørger for å få i deg nok omega-3.

Les også: Den optimale mengden protein

Sterkere av omega-3 sammen med protein

Ved Universitetet i Stirling, har professor Oliver Witard og hans forskerteam, gjort en studie på unge idrettsutøvere der målet var å se om omega-3 sammen med protein kunne øke den anabole (oppbyggende) effekten av protein etter trening.

I studien var det med 10 friske, unge, normalvektige menn. Alle fikk 5 gram omega-3, tilsvarende 3500 mg EPA og 900 mg DHA. I løpet av 4 uker, så man at konsentrasjoner av omega-3 i blod og muskler økte betydelig.

Man så også at nivået av anabole signalproteiner som fremmer muskelvekst økte som følge av tilskudd av omega-3. I følge forskerne, kan dette tyde på at omega-3 øker musklenes evne til å respondere på anabolsk respons i form av trening og proteininntak.

Bramat+

Bli med i Bramat+

Tjenesten er GRATIS og gir deg tilgang til:

  • Webtrening: Tren hvor du vil sammen med en av våre instruktører. Velg mellom styrke/kondisjon, yoga, eller pilates.
  • Sunne, smakfulle oppskrifter med utregnet energi- og næringsinnhold
  • Nye treningsplaner, oppskrifter og tips hver uke

Annonse:
Annonse: