Foto: Morguefile,cottonseedoil

Fremdeles hold i de offisielle kostholdsrådene.

Noen mener at det er bedre å velge mettet fett fremfor umettet, for eksempel ved å velge smør fremfor margarin, og at kostholdsrådene fra staten er direkte feil.

En del studier tyder på at det kan være større forskjell på de ulike typene mettet fett enn hva man trodde før, for eksempel kan det se ut til at fett fra kjøtt er mer kolesteroløkende enn fett fra ost og smør. Men, det er ikke dermed sagt at alt mettet fett er frikjent, og at det uten videre er lurt å velge mettet fett fremfor umettet.

Redusert risiko for hjerte- og karsykdom

I de siste årene har det vært gjort flere store systematiske gjennomganger og metaanalyser av ulike typer studier om mettet og umettet fett. I kontrollerte kliniske studier hvor mettet fett ble byttet ut med flerumettet fett (hovedsakelig omega-6/linolsyre), ble risikoen for hjerte- og karsykdom redusert.

Å bytte ut 5 prosent av energiinntaket fra mettet fett med flerumettet fett, reduserer risikoen for hjerte- og karsykdom med 10 prosent. Dette ble også funnet i en metaanalyse fra 2009 av 11 langtids oppfølgingsstudier.

Lavere kolesterol av umettet fett

I 1981 publiserte Hjermann m.fl. en studie med 1232 friske menn med høyt kolesterol i Oslo. De ble tilfeldig inndelt i to grupper, hvorav den ene skulle redusere inntaket av mettet fett og øke inntaket av flerumettet fett (hovedsakelig fra mais- og soyaolje), samt slutte å røyke og redusere energiinntaket hvis de var overvektige.

Etter 5 år var kolesterolnivået i denne gruppen 13 prosent lavere, og denne gruppen hadde 47 prosent mindre hjerte- og karsykdom enn kontrollgruppen. Kolesterolreduksjonen forklarte 60 prosent av dette, mens røykereduksjonen forklarte 25 prosent.

Erstatt mettet fett med umettet

Å erstatte 5 prosent av energiinntaket fra mettet fett med enten enumettet eller flerumettet fett reduserer totalt kolesterol og LDL-kolesterol. Flerumettet fett senker også HDL-kolesterol (det "gode" kolesterolet), noe mettet fett ikke gjør. HDL (High Density Lipoprotein) fjerner kolesterol fra celler, og sender det tilbake til leveren som utskiller det via gallen. Dette reduserer risikoen for at det dannes fettavleiringer i årene og senere åreforkalkning.

Siden et lavt HDL-nivå er en risikofaktor for hjerte- og karsykdom, har dette fått noen til å mene at flerumettet fett bør unngås. Det som teller er imidlertid ikke mengden HDL, men HDL-ets evne til å transportere kolesterol tilbake til leveren (revers kolesteroltransport). HDL-ets evner til revers kolesteroltranspor blir ikke påvirket av flerumettet fett.

Et høyt totalkolesterol i forhold til HDL-kolesterol er også en risikofaktor. Forholdstallet finner man ved å dele totalkolesterolverdiene med HDL-kolesterolverdiene (det bør være under 4). Soya- og rapsolje senker total-/HDL-kolesterolforholdet, mens karbohydrater og smør øker det. 

Mer betennelse av umettet fett?

Noen hevder at omega-6, og særlig linolsyre, kan føre til inflammasjon (kronisk betennelse), da noe av linolsyren kan omdannes i kroppen til bl.a. arakidonsyre. Arakidonsyre kan videre omdannes til såkalte eikosdanoider, som er med på å bl.a. regulere blodtrykk, nyrefunksjon, blodkoagulering, inflammasjons- og immunfunreaksjoner med mer. Eikosanoider er også forbundet med bl.a. inflammasjon og hjerte- og karsykdom. Men linolsyren i kostholdet omdannes til arakidonsyre i svært liten eller ingen grad hos mennesker.

Redusert magefett

Et høyt inntak av vegetabilsk omega-6 reduserer magefettet og insulinresistens sammenliknet med mettet fett hos mennesker. Flerumettet fett beskytter mot hjerte- og karsykdom ved å senke LDL-kolesterolnivået i blodet, men muligens også ved å redusere mengden fett i leveren, noe som ble vist i en ny svensk studie: Deltakerne som fikk en diett med mye flerumettet fett (ca. 15 % av energiinntaket fra linolsyre) gikk ikke mer opp i vekt, men fikk mindre leverfett og en mer gunstig metabolsk profil enn de som spiste mye mettet fett. Det var ingen tegn på inflammasjon eller oksidativt stress.

Kommentar til ”helsebloggerne”

Det sies at ”ekstraordinære påstander krever ekstraordinære bevis.” At vegetabilsk fett er mer skadelig enn animalsk fett er kanskje ingen ekstraordinær påstand, men likevel spesiell nok til at den bør underbygges med langt sterkere argumenter enn hva for eksempel PT Martin Norum presenterer i sin blogg. Som vi har vist her og i bloggen "Sunn skepsis", finnes det mye som taler imot den.