Følg oss

Kontakt

Kontaktskjema

Info

BraMat.no er et nettsted for alle som har interesse for, eller spørsmål om mat, vekt, helse, ernæring og livsstil. BraMat.no drives av seriøse og anerkjente fagfolk med lang erfaring innen vektreduksjon og helse på nett.
Kopiering av tekst og annet materiale fra BraMat.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.

Annonse:
Annonse:

Godt, sunt og saftig!

Bygg inneholder de gode betaglukanene som vi bør spise mer av. Landslagsbaker Knut Hammeren står bak denne oppskriften.

For å bake dette brødet må du planlegge litt ettersom du må bløtlegge byggrynene et døgn før du begynner å bake. 

Ingredienser

Bløtlegging:

  • 100 g byggryn
  • 200 g kaldt vann
  • 5 g salt

Fordeig:

  • 3 dl kefir eller kulturmelk
  • 50 g hvetekli (kruskakli)
  • 150 g hvetemel
  • 10 g fersk gjær
  • 200 g byggmel

Hoveddeig:

  • 3 ½ dl kaldt vann
  • 400 g hvetemel
  • 100 g sammalt hvete, fin
  • 5 g fersk gjær
  • 10 g salt

Fremgangsmåte

Dag 1:

Bløtlegging: Kok opp vann, salt og byggrynene og sett det til kjøling. La det stå i kjøleskapet til dagen etter.

Fordeig: Bland sammen ingrediensene til fordeigen til en stiv masse (smuldre gjæren direkte i bollen). Sett fordeigen i kjøleskapet til dagen etter.

Dag 2:

  1. Ta ut fordeigen og de bløtlagte byggrynene fra kjøleskapet når du starter bakingen, slik at det blir romtemperert.
  2. Bland sammen ingrediensene til hoveddeigen i en bakebolle, smuldre gjæren direkte i bollen. Elt i kjøkkenmaskin i 5-10 min. La hoveddeigen hvile i 3 timer i romtemperatur.
  3. Bland inn de bløtlagte byggrynene og den stive fordeigen og 1/2 dl vann. Elt dette sammen til du har fått løst opp den stive fordeigen. Tilsett deretter 1/2 - 1 dl ekstra vann og fortsett eltingen til deigen blir glatt og slipper bollen.
  4. Del deigen i to like deler, form emnene til brødfasong – og legg dem i to godt smurte 1,5-litersformer. Hev brødene til dobbel størrelse (ca. 1 1/2 – 2 timer).
  5. Forvarm ovnen til 260 °C, sett inn brødene midt i ovnen og senk temperaturen til 220 °C.
  6. Stek brødene i ca 45 minutter. Ta brødene ut av formene, og avkjøl på rist.
Oppskriften er hentet fra Opplysningskontoret for brød og korn
Annonse:
Annonse: