Følg oss

Kontakt

Kontaktskjema

Info

BraMat.no er et nettsted for alle som har interesse for, eller spørsmål om mat, vekt, helse, ernæring og livsstil. BraMat.no drives av seriøse og anerkjente fagfolk med lang erfaring innen vektreduksjon og helse på nett.
Kopiering av tekst og annet materiale fra BraMat.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.

Annonse:

Samme innvirkning på blodsukkeret som sukker.

Hei. Jeg har fått beskjed av min lege å se hvor mye mat med stivelse i jeg spiser, og redusere dette. Jeg har aldri vært opptatt av kosthold så jeg vet heller ikke mye om hva som nå er bra mat for meg.

Jeg savner å spise brød blant annet, og hva jeg eventuelt bør spise som tilbehør til middagen da poteter, stapp og ris stort sett er utelukket hele uken. Jeg er redd for vekta mi da jeg har jobbet et år med å komme meg opp på noe som ligner normalt i forhold til høyden min. Har dere noen gode tips til meg? Jeg setter stor pris på svar da jeg savner brødvarer, og tilbehør til middagen min, og siden jeg ikke vil miste vekt på grunn av det. 


Klinisk ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius svarer: 

Cathrine Borchsenius
Cathrine Borchsenius er utdannet klinisk ernæringsfysiolog med mastergrad i klinisk ernæring fra Universitetet i Oslo. Cathrine er kjent fra "Sunt og Godt" på TV2, og er en hyppig brukt ekspert i media. Cathrine er gründer og daglig leder av www.bramat.no, og og jobber dessuten som konsulent/rådgiver innen ernæring.

Kontakt: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Hei! 

Jeg skjønner ikke helt hvorfor du har fått beskjed om å begrense inntaket av stivelse siden det samtidig virker som du heller er for tynn enn for tykk?

Stivelse er like raske karbohydrater som sukker, og det er derfor vi ofte anbefaler overvektige å begrense inntaket av dette. Grunnen er at raske karbohydrater fører til svingende blodsukker, søtsug, og økte insulinnivåer hos de som har insulinresistens. Dette kan igjen føre til at vekten går ytterligere oppover.

Les også: Er karbohydrater farlig?

Er du derimot aktiv og slank, så er det ingenting som tilsier at du må holde deg borte fra stivelse. Med mindre du har problemer med svingende blodsukker eller diabetes?

Selvfølgelig har alle godt av å velge matvarer med grove karbohydrater fremfor raske, fordi dette er matvarer som generelt inneholder mer fiber, vitaminer, mineraler og antioksidanter. For eksempel velger du loff, får du stort sett bare i deg stivelse, mens grovt brød gir deg fiber + massevis av andre næringsstoffer.

Les også: Her er grovkarbomaten

Så, jeg tenker at du fint kan spise både poteter, ris, pasta og brød, men at du gjerne kan velge grove typer som grovt brød og knekkebrød, fullkornspasta og fullkornsris.

Beste hilsen Cathrine 

Artikkelen er hentet fra Bramat.no

Annonse:

Sunn&Sprek

Bli med i Sunn&Sprek

Tjenesten er GRATIS og gir deg tilgang til:

  • Webtrening: Tren hvor du vil sammen med en av våre instruktører. Velg mellom styrke/kondisjon, yoga, eller pilates.
  • Sunne, smakfulle oppskrifter med utregnet energi- og næringsinnhold
  • Nye treningsplaner, oppskrifter og tips hver uke