Følg oss

Kontakt

Kontaktskjema

Info

BraMat.no er et nettsted for alle som har interesse for, eller spørsmål om mat, vekt, helse, ernæring og livsstil. BraMat.no drives av seriøse og anerkjente fagfolk med lang erfaring innen vektreduksjon og helse på nett.
Kopiering av tekst og annet materiale fra BraMat.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.

Annonse:

Kosthold for deg som vil ha maksimalt ut av treningen.

Uansett hvor hardt og mye du trener, vil du aldri få maksimalt ut av treningen med mindre du spiser skikkelig. Mangel på progresjon og synlige resultater av treningen kan nemlig skyldes at du ikke tar nok hensyn til hva kroppen din trenger av energi og næringsstoffer.

Men dette er egentlig ikke så komplisert. Så lenge du spiser nok og variert kan du være rimelig sikker på at du får i deg det du trenger av energi, protein og andre næringsstoffer. Men hva hvis du ønsker å prestere enda litt bedre og bli enda litt sterkere? Er det noen næringsstoffer eller tilskudd som kan hjelpe deg med dette? Svaret er "tja", du kan jo selv ta en titt på oversikten nedenfor og vurdere.

Her får du gratis tilgang til webtrening, treningsprogramer, tips og råd

Forgreinede aminosyrer (BCAA)

BCAA består av de essensielle aminosyrene Valin, Leucin og Isoleucin. Når det gjelder muskelvekst er det særlig Leucin som er interessant, fordi denne aminosyren har vist seg å stimulere proteinsyntesen. I teorien skulle man derfor trodd at det var lurt å ta tilskudd av BCAA hvis målet var større muskler. I praksis er det slik at vi får nok leucin og andre forgreinede aminosyrer gjennom kosten så lenge vi spiser nok og variert. Melk er for eksempel en god kilde til leucin. Ekstra tilskudd av BCAA vil derfor ikke være nødvendig.

Melk og myter

Kreatin

Kroppen lager kreatin selv, men ekstra tilskudd av kreatin har vist seg å gi større utbytte av styrketreningen. Kreatinsupplement kan nemlig gi økt kraftutvikling og få deg til å klare å presse deg selv det lille ekstra. Undersøkelser viser at 30 % av oss ikke får noen effekt av å bruke kreatin. Siden kreatin gjør at det bindes mer vann i musklene, vil de fleste som begynner med kreatin gå opp rundt en kilo i kroppsvekt. Hvis du ønsker å bruke kreatin, er det viktig at du kjøper det fra seriøse forhandlere ettersom kreatintilskudd kan være forurenset med forbudte stoffer.

Sterk med kreatin

Koffein

Koffen har en sentralstimulerende effekt, noe som kan gi økt konsentrasjonsevne og følelse av økt energi. Koffein kan øke utholdenheten ved langvarige øvelser der tretthet inntrer etter 30-60 minutter. Mange kan også føle at de får seg en ekstra ”boost” ved å drikke noe koffeinholdig før styrketrening. Effekten av koffein varierer fra person til person, men hvis du føler at du får økt energi av å ta deg en kopp med kaffe før trening, er det bare å fortsette med det.

Kaffe før og etter trening?

Antioksidanter

Det er ingen tvil om at antioksidantrik mat som frukt, bær og grønnsaker er sunt, men per i dag vet vi faktisk ikke om dette skyldes antioksidantene i seg selv, eller andre ”stoffer”. Sannsynligvis er det en kombinasjon av utallige stoffer som vi ikke engang vet om. Dette er en av grunnene til at vi aldri vil kunne klare å etterlikne den positive effekten antioksidantrik mat og drikke har på kroppen med antioksidanter i form av kosttilskudd. Tvert imot er det mye som tyder på at slikt tilskudd kan være uheldig for helsen. Det er heller ingenting som tyder på at antioksidanttilskudd har noen effekt på treningsprestasjoner. Tvert imot kan det se ut til at tilskudd av antioksidanter kan redusere treningseffekten.

Antioksidanttilskudd kan ødelegge treningseffekten

Omega-3

Omega-3 er en essensiell fettsyre som er viktig for helsen og som mange av oss får for lite av. Nyere forskning kan tyde på at omega-3 sammen med protein, kan være spesielt gunstig for restitusjon og oppbygning av muskler. Dette er nok en grunn til at det er lurt å spise fisk flere ganger i uken, og gjerne ta en stor skje med tran hver dag.

Dette bør du vite om omega-3

Annonse:

Sunn&Sprek

Bli med i Sunn&Sprek

Tjenesten er GRATIS og gir deg tilgang til:

  • Webtrening: Tren hvor du vil sammen med en av våre instruktører. Velg mellom styrke/kondisjon, yoga, eller pilates.
  • Sunne, smakfulle oppskrifter med utregnet energi- og næringsinnhold
  • Nye treningsplaner, oppskrifter og tips hver uke