Følg oss

Kontakt

Kontaktskjema

Info

BraMat.no er et nettsted for alle som har interesse for, eller spørsmål om mat, vekt, helse, ernæring og livsstil. BraMat.no drives av seriøse og anerkjente fagfolk med lang erfaring innen vektreduksjon og helse på nett.
Kopiering av tekst og annet materiale fra BraMat.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.

Annonse:

Greit å vite før du begynner med padling.

Padling har gått fra en aktivitet forbeholdt spesialister til å bli en allemannsport. Noe av grunnen kan være at dagens kajakker har blitt billigere og tryggere.

Nærhet til elementene

Kajakk gir ofte helt spesielle naturopplevelser som bølger på havet, eller gli utover vakre fjellvann. Du ligger på vannet og får en helt annen nærhet til elementene enn når du sitter i en båt.

Med kajakk kan du dra på lange turer med telt og finne din egen lille øy akkurat der du måtte ønske.
I tillegg får du en helt unik og funksjonell trening av kroppen særlig rygg, skuldre, armer og mage

Viktig med sikkerhet

Skal du padle lengre turer, er det viktig at du har en basis kompetanse. Du må kunne selvredning og kamerat redning. Det arrangeres våtkort kurs mange steder, også på ulike eventer. Du må også kunne åreposeredning, kameratredning eller cowboyredning, også i høye bølger.

Kle deg etter temperaturen i vannet og ikke luften. Er det kaldt må en våt eller tørrdrakt brukes. Basis sikkerhetsutstyr er pumpe, sikkerhetssnor og årepose. Ha med deg godt med klesskift og nok mat og drikke.

Riktig teknikk

Padling er tungt i starten og man skal bruke de store musklene i rygg, midje, bryst, skuldre, armer, hofter og lår. De fleste nybegynnere bruker kun armene.
Kontroll av kajakken sitter i hofte og magepartiet og en godt innstilt kajakk er en forutsetning for kontroll. Juster slakk ryggstøtten og juster fotstøttene/rorpedalene slik at du sitter med nesten strake ben.

Leie eller kjøpe?

Det leies ut kajakker stort sett overalt der det er fine fjorder, større vann og flott skjærgård. Her er det bare å google eller kontakte et turistkontor.
For å få leie kajakk må det vises basiskunnskap på kajakksikkerhet. Fra gammelt av måtte man kunne eskimorulle for å padle sikkert, slike krav stilles ikke lenger.

På større steder finnes det egne kajakk og båt klubber der man kan låne kajakker og andre båter mot en årsavgift.

Skal du kjøpe kajakk, finnes det et titalls produsenter, og det finnes mange spesialbutikker på kajakk. Styr unna "no name" merker, finnes ikke merker etter et internett søk bør det være et godt hint på at du bør velge en annen kajakk.

Ulike typer kajakk

Rekreasjonskajakker: Dette er en kajakktype som vokser fort. De er billige, kan nesten ikke veltes og du sitter meget godt. Det er korte og brede men egner seg dårlig for lange turer, høye bølger og langt til havs. Er du en finværspadler, har ikke det travelt og ønsker å slippe å være redd for å skade kajakken på berg er dette et godt alternativ.

Touring kajakker: Ønsker du en raskere kajakk og litt mere røff sjø og mer oppakning, kan en touring kajakk være et bedre valg. De leveres ofte med ror, noe rekreasjonskajakkene sjelden har. Typisk bruk er større vann og gjerne med hele familien på tur

Havkajakk: Dette er den vanligste kajakken i dag, og den kan brukes til absolutt alt. Her har man en feriebåt for de lengere eventyrene. Tyngden gjør at man velger kajakkene over men er ikke tyngden en begrensning så har du en kajakk du kan ta med på turer i høye bølger langt til havs.
Her er det minst to vanntette skott/lasterom, dekksrigging, snorer langs siden og ofte har den ror.

Videre finnes det spesialkajakker for lek, bølger, trening og konkurranser, kajakker som er for viderekommende. Og selvfølgelig elvekajakker, som blir en helt annen ting.

Artikkelen Kom igang med padlingen er hentet fra Bratrening.no
Annonse:

Sunn&Sprek

Bli med i Sunn&Sprek

Tjenesten er GRATIS og gir deg tilgang til:

  • Webtrening: Tren hvor du vil sammen med en av våre instruktører. Velg mellom styrke/kondisjon, yoga, eller pilates.
  • Sunne, smakfulle oppskrifter med utregnet energi- og næringsinnhold
  • Nye treningsplaner, oppskrifter og tips hver uke