Følg oss

Kontakt

Kontaktskjema

Info

BraMat.no er et nettsted for alle som har interesse for, eller spørsmål om mat, vekt, helse, ernæring og livsstil. BraMat.no drives av seriøse og anerkjente fagfolk med lang erfaring innen vektreduksjon og helse på nett.
Kopiering av tekst og annet materiale fra BraMat.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.

Annonse:

Gjør det beste med kroppen du har.

Mange som trener drømmer om å få den «perfekte kropp». Noen er mer besatt av dette enn andre, og gjør usunne valg når det kommer til kosthold og trening.

Til tross for dette, klarer de likevel ikke å oppnå målet om det de selv definerer som den "perfekte kropp". Mange er svært selvkritiske, og mange fokuserer kun på sine svakheter.

Genene bestemmer

Det mange glemmer, er at vi alltid vil være et produkt av våre gener. Uansett hvor mye vi trener, og uansett hvor sunt og riktig vi spiser, vil mange av oss aldri få det vi selv mener er den perfekte kropp. Spørsmålet er derfor: Hvor mye kan vi endre kroppen, og hva gjør vi dersom vi ikke får den «perfekte kropp» vi ønsker?

Hva er din kroppstype?

Vi er ikke sikre på den nøyaktige rollen genene har når det gjelder hva vi kan oppnå med kroppen vår. Men vi vet at genene bestemmer kroppstypen vår, og at ulike kroppstyper kan deles inn i tre kategorier:

  1. Endomorph: En kroppstype som har en tendens til å ha en høyere fettprosent, større skjelett og lavere stoffskifte. Av denne grunn kan personer med denne kroppstypen ha vansker med å gå ned i vekt.
  2. Mesomorph: En muskuløs kroppstype som har lettere for å redusere fettmasse og legge på seg muskler
  3. Ectomorph: En kroppstype som er mager og har problemer med å legge på seg på grunn av høy forbrenning.

De fleste av oss faller inn i en av disse tre kroppstypene. Det betyr at noen vil ha lettere for å gå ned i vekt enn andre, og noen vil ha lettere for å bygge muskler.

Eple- eller pærefasong?

Det finnes også ulike kroppsfasonger: En person med "eplefasong" har tendens til å legge på seg rundt midjen, mens de med "pærefasong" har store hofter og lår. Noen har en "timeglassfigur" med proporsjonal over- og underkropp. Disse er gjerne slanke, og har lite former.  

Om du kan oppnå "drømmekroppen" eller ikke, handler altså ikke bare om kosthold og trening, men av hva slags kroppstype og kroppsfasong du har.

Din kroppstype - og fasong vil være med på å bestemme hvor på kroppen du lagerer fett, og hvor lett du har for å bygge muskler eller gå opp eller ned i vekt. 

Hva betyr dette for deg?

Ved hjelp av mat og trening kan du gjøre mye med kroppen din. Du kan gå opp i vekt eller redusere fettmasse ved å forbruke mindre eller mer kalorier, og du kan endre kroppssammensetningen din ved å trene mer eller mindre styrke.

Du kan kontrollere kaloriinntaket og kaloriforbruket ved hjelp av matinntak og trening. MEN, du kan ikke velge hvor du vil redusere fettmassen din eller hvordan du lettest bygger muskler.

Så hva gjør du om du trener og spiser optimalt for å legge på deg muskler og reduserer fettmasse men du likevel har områder på kroppen du ikke er fornøyd med?

En løsning er plastisk operasjon, men her er et bedre forslag: I stedet for å prøve å oppnå noe som er utenfor rekkevidde, hvorfor ikke endre kroppsbildet ditt? Hva om du heller glemmer det å få den «perfekte kropp» og heller trener mot å få din perfekte kropp? For å få til dette, må du starte med å akseptere kroppen din og sette deg noen nye mål.

Aksepter din egen kropp

Spørsmålet er om et endret kroppsyn der du aksepterer kroppen din som den er vil gi en lavere motivasjon til trening? 

Svaret er nei! Det har faktisk en positiv effekt på motivasjonen. Studier viser at de som har et sunt kroppsbilde og aksepterer kroppen som den er, er flinkere til å trene og spise riktig.

Årsaken til dette kan være at ersoner som er komfortable med kroppen sin legger vekt på kroppens funksjonalitet, spiser mer intuitivt, og velger mat som gjør dem godt når de er sultne. Personer som er på diett på grunn av at de er misfornøyd med kroppens utseende har større sannsynlighet for å feile.

Konklusjonen er altså: Vær fornøyd med den du er!

Artikkelen er er en noe omskrevet av artikkelen "På jakt etter den perfekte kropp" på Trening.no

Annonse:

Sunn&Sprek

Bli med i Sunn&Sprek

Tjenesten er GRATIS og gir deg tilgang til:

  • Webtrening: Tren hvor du vil sammen med en av våre instruktører. Velg mellom styrke/kondisjon, yoga, eller pilates.
  • Sunne, smakfulle oppskrifter med utregnet energi- og næringsinnhold
  • Nye treningsplaner, oppskrifter og tips hver uke