Følg oss

Kontakt

Kontaktskjema

Info

BraMat.no er et nettsted for alle som har interesse for, eller spørsmål om mat, vekt, helse, ernæring og livsstil. BraMat.no drives av seriøse og anerkjente fagfolk med lang erfaring innen vektreduksjon og helse på nett.
Kopiering av tekst og annet materiale fra BraMat.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.

Annonse:

Trener du magen riktig?

Det finnes mengder av trenings- og kostholdsprogram som lover å få frem magemusklene. Skal du unngå å bli lurt er det en del faktorer du bør være klar over. Her er noen av de vanligste mytene rundt magetrening:

Myte 1: "Magemusklene skal trenes hver dag"

Av en eller annen grunn er det en oppfatning at magemusklene er annerledes enn andre muskler. Det blir ofte sagt at magemusklene er en mindre muskelgruppe enn f.eks. brystmusklene, og at derfor tåler de mer trening. Sannheten er at muskelvevet i magen er lik muskelvevet i større muskelgrupper, og at alle muskelgrupper trenger hvile for å bli sterkere og vokse. Trener du magen hver dag er det stor risiko for at du blir overtrent.

Myte 2: "Trening av magemusklene skal utføres med mange repetisjoner"

Igjen, magemusklene er som andre muskler. Alle muskelgrupper består av raske og langsomme muskelfibre. Det betyr at noen muskelfibre responderer best på lave belastninger og mange repetisjoner, mens andre responderer best på trening med få repetisjoner og tyngre belastninger.

For de fleste er prosentandelen av langsomme muskelfibre stor i magemusklene. Dette kan være årsaken til at det har utviklet seg en "tradisjon" for trening av magen med mange repetisjoner. Men for å optimalisere magetreningen bør treningen bestå av både tung belastning og få repetisjoner samt lett belastning og mange repetisjoner.

Myte 3: "Sit-ups får frem magemusklene"

Dessverre er det ikke så enkelt. Skal magemusklene vises, må fettprosenten være lav. For å oppnå dette kreves det en kombinasjon av utholdenhetstrening og et optimalt kosthold. Det er altså ikke mulig å punktslanke seg og kun få frem magemusklene.

Myte 4: "Brukes det tunge vekter i magetreningen blir midjen bredere"

Denne myten henger sammen med tradisjonen om høy-repetisjonstrening av magemusklene. Det trenes med mange repetisjoner og kroppsvekt som belastning for å unngå å få store muskler rundt midjen og dermed blir bredere.

Det som gjør midjen bredere er fett. Så lenge der ikke er fett rundt magen er det ingen magetrening som reduserer eller øker midjemålet. Hvor bred du er rundt livet (utenom fettet) er genetisk betinget.

Trener du mageøvelser med ekstra vekter blir "rutene"/musklene større. Større magerute gjør at du kan ha en høyere fettprosent og likevel vil musklene vises. Reduserer du fettprosenten vil de bli enda mer synlig.

Myte 5: "Det er ikke nødvending å trene magemusklene fordi de blir stimulert nok gjennom andre øvelser"

Alle mennesker er skapt ulikt. Noen har genetisk mer muskler på kroppen enn andre, og noen har lavere fettprosent enn andre. Er du heldig med begge disse faktorene kan du ha synlige magemuskler uten å trene.

Ellers kan du få stimulert magemusklene nok gjennom ulike basisøvelser der magen må være med å stabilisere. Men igjen, så kreves det at du har en lav nok fettprosent til at musklene skal vises.

Er du fornøyd med å ha "passelig" trente magemuskler kan det være nok å trene basisøvelser for hele kroppen hvor kjernemuskulaturen jobber. Ønsker du å ta det et steg lenger, tren spesifikke mageøvelser.

Artikkelen 5 myter om magetrening er hentet fra Trening.no
Annonse:

Sunn&Sprek

Bli med i Sunn&Sprek

Tjenesten er GRATIS og gir deg tilgang til:

  • Webtrening: Tren hvor du vil sammen med en av våre instruktører. Velg mellom styrke/kondisjon, yoga, eller pilates.
  • Sunne, smakfulle oppskrifter med utregnet energi- og næringsinnhold
  • Nye treningsplaner, oppskrifter og tips hver uke