Følg oss

Kontakt

Kontaktskjema

Info

BraMat.no er et nettsted for alle som har interesse for, eller spørsmål om mat, vekt, helse, ernæring og livsstil. BraMat.no drives av seriøse og anerkjente fagfolk med lang erfaring innen vektreduksjon og helse på nett.
Kopiering av tekst og annet materiale fra BraMat.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.

Annonse:
Annonse:

Den riktige måten er egentlig veldig logisk.

Bevegelsestrening eller mobilitetstrening er veldig viktig for å ha et funksjonelt og effektivt bevegelsesmønster. Begrenset mobilitet vil skape kompensasjoner i kroppen og er dermed ofte årsaken til kroppslige plager og stagnasjon i treningen. Vi streber oftest etter å fungere i oppreist posisjon. Det er her vi ønsker å bevege oss effektivt og da selvfølgelig smertefritt. Bevegelsestreningen din bør altså gjøres i stående posisjon og så spesifikt som mulig for daglig funksjon.

Vi fungerer i en tredimensjonal verden, hvor da også kroppen vår må fungere tredimensjonalt. Våre muskler har flere oppgaver enn å bevege seg i èn retning. Bare gjennom helt vanlig gange stilles det krav til tredimensjonal funksjon av musklene våre. Da gir det vel mening å trene på dette?

Det er ikke nødvendigvis viktig å være så myk som mulig. Men det å kontrollere en bevegelse for å unngå kompensasjon andre steder i kroppen er essensielt for å ha en kropp i harmoni.

Bevegelser skjer ubevisst

I et normalt bevegelsesmønster er det meste som skjer i kroppen vår ubevisst. Så det å tenke på hvordan man skal bevege seg for eksempel i gange eller løping mens man gjør det, gir ikke så mye effekt. Det må legges inn i treningsarbeidet slik at det over tid skjer ubevisst i de situasjonene det er nødvendig.

Bevegelse og alder

At man blir mindre bevegelig med alderen er ingen hemmelighet. En lite bevegelig kropp med dårlig holdning kan få en person til å se eldre ut samtidig som det øker risikoen for bl.a. kne- og ryggplager

Hvordan du bør trene mobilitet

Det er viktig å se kroppen som et system hvor alt henger sammen. For hver bevegelse vi gjør skjer det en kjedereaksjon i kroppen vår. Med andre ord vil det som skjer i ankelen din påvirke det som skjer i skulderen din, vel å merke i oppreist posisjon.

Her er 3 enkle øvelser som vil øke den funksjonelle mobiliteten din.

1. Hofteleddbøyerne:

Stå foran en liten kasse. Løft høyre ben opp og litt frem på kassen mens du presser hofta fremover og armene opp bak hodet. Venstre fot står igjen på bakken. Returner til start. Dette er 1 repetisjon. Gjenta 15 ganger. Obs: pass på at hele fotbladet er i bakken, og ikke vri foten.

Varier øvelsen ved å ha venstre fot utoverrotert og innoverrotert. Gjenta på begge bein.

driv-hofteleddboyerne

2. Sidebøyning:

Stå med skulderbredde avstand med armene over hodet. Med høyre ben, kryss over venstre og «touch» bakken 20-30cm rett ut til venstre side for venstre ben. Samtidig skyter du hofta ut mot venstre og lener deg med armene over hodet mot høyre. Dette er 1 repetisjon. Gjenta 15 ganger. Obs: pass på at hele fotbladet er i bakken, og ikke vri foten.

Varier øvelsen ved å ha venstre fot utoverrotert og innoverrotert. Gjenta på begge bein.

driv-sidebøying

3. Bakside lår

Stå med venstre fot foran som i et steg. Ha bare en liten «tå-touch» på høyre ben. Med armene samlet, len deg forover mens du strekker armene ned og bak venstre bein, til høyre, mellom bena og til venstre. Obs: pass på at hele fotbladet er i bakken, og ikke vri foten. Gjenta på begge bein.

driv-bakside lar

Annonse:
Annonse: