Øvelsen som utforder styrke, balanse, og bevegeligehet i ett!

Markløft er en klassisk baseøvelse innen styrketrening, og det finnes mange forskjellige varianter av denne øvelsen. Strake markløft er en type markløft som aktiverer bakside lår (hamstrings) i større grad enn tradisjonell markløft, og denne øvelsen kan utføres på et eller to ben. 

Øvelser som gjøres på et og et ben er anbefalt å ha i ethvert treningsprogram, da disse øvelsene kan forebygge blant annet ubalanse mellom muskelfunksjon og bevegelighet i høyre og venstre side av kroppen. 

Strake markløft på et ben krever mye balanse og bevegelighet, spessielt i bakside lår, og kan godt brukes som bevegelighetstrening i tillegg til styrketrening. 

Øvelsen kan utføres med kroppsvekt, eller med en kettlebell/håndvekt i en eller to hender. 

markloft2 baard-666

Slik gjør du:

  1. Stå på et ben med kula i motsatt hånd av benet i bakken. 
  2. Stram mage og rygg.
  3. Len deg fremover på strakt ben, og la kula trekke armen ned mot gulvet. Strekk benet rett ut bakover, og pass på å holde hofta vannrett. 
  4. Trekk opp igjen til stående posisjon ved å aktivere bakside lår og setemuskulatur. 

Pass på

Hold ryggen rett og holdningen strak under hele øvelsen. 

Om det er ubehagelig å holde benet du står på helt strakt, kan du ha en lite knekk i kneet. Velger du dette er det viktig å passe på at kekken ikke blir større jo lengre ned du går. 

Det holder å gå ned så langt at overkropp og utstrakt ben er vannrette, Det viktigste er at du holder balansen, og aktiverer muskulaturen som skal arbeide.