Følg oss

Kontakt

Kontaktskjema

Info

BraMat.no er et nettsted for alle som har interesse for, eller spørsmål om mat, vekt, helse, ernæring og livsstil. BraMat.no drives av seriøse og anerkjente fagfolk med lang erfaring innen vektreduksjon og helse på nett.
Kopiering av tekst og annet materiale fra BraMat.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.

Annonse:

Behøver både utfall og knebøy være med i treningsplanen?

En god planlegging av styrketreningen din vil få deg nærmere målene du har satt deg. Treningen bør gi deg en funksjonell og helhetlig styrke, hvor musklene i venstre og høyre side er balansert.

Mange trener mye styrketrening, men er alle øvelsene vi gjør like gjennomtenkt?

Knebøy

Knebøy er en av baseøvelsene som alltid anbefales. Øvelsen kan utføres med fast stang, fri stang, håndvekter, kettlebells eller med kun kroppsvekt. 

Når vi gjør øvelser som trener høyre og venstre side på en gang vil det i prinsippet gi lik effekt på muskelmassen over det hele. Men de fleste er ikke like sterke på begge sider, det er helt normalt. 

Er du sterkere i benmuskulaturen på den ene siden vil en øvelse som knebøy kunne forsterke ubalansen, eller forhindre at teknikken blir perfekt. 

Utfall

Utfall er en annen god øvelse for benmuskulatur, balanse, mage/rygg og kroppsholdning. 

Det finnes mange variasjoner av utfall; gående, med vekter i hendene, vektstang på nakken, vekter over hodet, statiske, dynamiske, med fast stang, i slynge, bulgarske er noen varianter. 

Utfall er en øvelse hvor den ene siden av benmuskulaturen blir utfordret mer enn i den andre siden. Avhengig av hvilken type utfall vi utfører vil vi kunne isolere det ene benet mer eller mindre. 

For å få en balansert muskelmasse og ha kontroll over muskulaturen i hele kroppen er det anbefalt å utfordre hver enkelt side. Dette gjøres i stor grad ved utfall, og i mindre grad ved knebøy. 

For å få variasjon i treningsøktene er det lurt å ha med både knebøy og utfall, gjerne i samme økt. Ja takk, begge deler.

I tillegg til å variere styrketreningen med ulike øvelser på samme muskelgrupper, vil det å trene en og en side i tillegg til begge sider på en gang utfordre kroppen hver økt. 

Tenk gjennom og planlegg treningsøktene med tanke på hvilke muskelgrupper som trenes, og hvorfor vi vil trene de. 

Lykke til!

Annonse:

Sunn&Sprek

Bli med i Sunn&Sprek

Tjenesten er GRATIS og gir deg tilgang til:

  • Webtrening: Tren hvor du vil sammen med en av våre instruktører. Velg mellom styrke/kondisjon, yoga, eller pilates.
  • Sunne, smakfulle oppskrifter med utregnet energi- og næringsinnhold
  • Nye treningsplaner, oppskrifter og tips hver uke