Følg oss

Kontakt

Kontaktskjema

Info

BraMat.no er et nettsted for alle som har interesse for, eller spørsmål om mat, vekt, helse, ernæring og livsstil. BraMat.no drives av seriøse og anerkjente fagfolk med lang erfaring innen vektreduksjon og helse på nett.
Kopiering av tekst og annet materiale fra BraMat.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.

Annonse:

Velg riktig treningsutstyr.

En aktiv hverdag med både kondisjonstrening og styrketrening bidrar til en bedre helse og mer overskudd i hverdagen. I den siste tiden har fokus på styrketrening blitt større, noe som er veldig positivt. Nye treningsmetoder og øvelser dukker opp hele tiden, men hvordan skal vi velge det som er riktig for oss?

Vi kan dele opp tradisjonell styrketrening grovt inn i to kategorier; frivekter og apparater. Begge typene har store fordeler, men i tillegg også mindre optimale egenskaper. For å utnytte enten apparater eller frivekter mest mulig effektivt er det svært viktig å kjenne sin egen kropp og hvor langt du har kommet i treningen din. Her kommer en enkel beskrivelse av de to ulike treningsmetodene, slik at du kan ta et godt valg neste treningsøkt:

Apparater

1. Er konstruert med en fast bevegelsesbane slik at øvelsen utføres så riktig som mulig. Gjør det enkelt å trene selv om du kanskje ikke er så erfaren, anbefales for alle nybegynnere og de med en lang pause bak seg.

2. Enkelt å stille inn og legge på motstand som passer for deg.

3. Sørger for at muskelgruppen som skal trenes blir trent, krever lite stabilisering og støttemuskulatur. Dette er bra i begynnelsen, men vil kunne bremse progresjonen etter hvert på grunn av lite utfordningsnivå.

Frivekter

1. Har en fri bevegelsesbane som gir mer utfordring og utallige variasjonsmuligheter. Dette kan gi mer effektiv trening OM du har kjennskap til øvelsene og utførelsen, i tillegg til at du ikke bør være helt nybegynner.

2. Frivektene krever mye støttemuskulatur, koordinasjon, balanse, bevegelighet osv. Hele kroppen vil derfor være involvert i hver øvelse i større eller mindre grad. For å få mest mulig effekt vil det å trene opp musklene og kroppen som en helhet først hjelpe deg mot resultater.

3. Finnes i alle mulige kg, stenger, håndvekter og skiver. Dette gjør det enkelt å tilpasse øvelser individuelt for den beste effekten.

Uansett apparat eller frivekter krever det at du er bevisst på hvilken muskel som skal trenes og virkelig kjenner etter at dette stemmer. Alle trenger en opptreningsperiode hvor musklene blir vant med øvelsene og øker kroppskontrollen, da gjerne med apparater. 

Sørg for å få veiledning og oppfølgning av kompetent personell slik at du får mest mulig ut av treningen din. Husk å varier øvelser og mengde, i tillegg er det essensielt å øke motstand og utfordring jevnlig!

God trening!

Annonse:

Sunn&Sprek

Bli med i Sunn&Sprek

Tjenesten er GRATIS og gir deg tilgang til:

  • Webtrening: Tren hvor du vil sammen med en av våre instruktører. Velg mellom styrke/kondisjon, yoga, eller pilates.
  • Sunne, smakfulle oppskrifter med utregnet energi- og næringsinnhold
  • Nye treningsplaner, oppskrifter og tips hver uke