Følg oss

Kontakt

Kontaktskjema

Info

BraMat.no er et nettsted for alle som har interesse for, eller spørsmål om mat, vekt, helse, ernæring og livsstil. BraMat.no drives av seriøse og anerkjente fagfolk med lang erfaring innen vektreduksjon og helse på nett.
Kopiering av tekst og annet materiale fra BraMat.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.

Annonse:

Gode ski gjør sesongstarten lettere.

Om du er som veldig mange andre, så står skiene slik de sto etter siste skitur forrige sesong. Gammel skismøring eller tørre ski kan det ødelegge gleden over at det snart er vinter og skiforhold igjen.

Det beste du gjør for skiene og din egen skiglede er derfor å ta vare på skiene, rense dem etter vintersesongen, og sette dem inn med en varm «lagringsvoks»

Er sålen skadet eller slitt?

En såle skal være helt plan, hvis ikke kan det være behov for å levere inn skiene til et verksted med slipemaskin. Se etter skader, og legg noe helt rett over sålen for å sjekke om den er helt flat. Om du vurderer sålen som bra kan du begynne å jobbe med den.

Rens og Voks

En skisåle samler skitt. En skitten såle vil ikke gli optimalt og bør renses.

Start med skirens og fiberlene, dette finner du i de fleste sportsbutikker. Såle er et «levende» materiale. Om sålen er svært tørr og flisete, kan det være at den ikke lengre er mottakelig for voks og må dermed slipes for å få vekk dødt materiale.

Børste sålen med en myk stålbørste for å løfte fibrene i sålen. Dette får frem gammel struktur og fjerner enda mer skitt i sålen. Etter børstningen drar du over med fiberlene for å fjerne løs skitt.

Legg deretter på et lag med myk rensevoks med et smørejern. Husk at sålen kan bli brent ved for høy varme!

Fjern voksen umiddelbart etter den har stivnet ved å bruke en plastsikkel. Er voksen du har fjernet ren, så er skiene klare for et nytt lag med voks.

Denne bør stå i minimum 20 min i romtemperatur før voksen igjen fjernes med en plastsikkel. Legg så på voks med ønsket temperaturområde, gjerne flere ganger. Når voksen til slutt er fjernet med plastsikkelen for siste gang, kan du gjerne bruke en nylonbørste for siste finnish.

På klassiske langrennski er det en festesone som ikke trenger samme behandling. Her kan det være at du må rubbe opp festesonen på nytt med fint sandpapir (100) for å få festevoks til å sitte bedre.

Varm inn grønn hard festevoks som gjør at dagens festesmøring sitter bedre. Bruk fiberlene mellom strykejern og ski om du bruker samme jern til festesmurning og glider.

Slip kantene på dine alpine ski

De fleste skibakker nå er av kunstsnø. Dette stiller krav til skarpe stålkanter på skiene. Kjenn på stålkanten om den er jevn og fin, dra en negl over på midten for å teste om den er skarp. Kjøp et diamantbryne laget for stålkanter, som du drar lett frem og tilbake på siden av skien. Det skjerper kanten men uten å endre vinkel.

Er stålkanten veldig ujevn, kan det slipes vekk mer stålkant for å komme inn til område der kanten ikke er skadet. Bruk en grovere spesialfil for dette.

Etter at du er ferdig med filen, kan du gjerne gå lett over med bryne for å fjerne eventuelle grader som er igjen etter filingen. Gå jevnlig over kantene med bryne for å holde dem skarpe.

Tips!

Er din gamle sikling dårlig kan du gjøre den skarpere mot en kniv eller stålkant.

Nye eller nylig slipte ski bør også børstes lett med en stålbørste. Dette for å få frem strukturen i skiene igjen.

Gjør skiservice som en del av din hobby

Det å bli flinke med ski er faktisk gøy! Det finnes mange kurs man kan lære seg denne kunsten. For de som ikke orker dette så kan de leveres inn til service. En grunn prepp koster fra 300,- og opp.

Artikkelen Er skiene dine klare? er hentet fra Bratrening.no
Annonse:

Sunn&Sprek

Bli med i Sunn&Sprek

Tjenesten er GRATIS og gir deg tilgang til:

  • Webtrening: Tren hvor du vil sammen med en av våre instruktører. Velg mellom styrke/kondisjon, yoga, eller pilates.
  • Sunne, smakfulle oppskrifter med utregnet energi- og næringsinnhold
  • Nye treningsplaner, oppskrifter og tips hver uke