En folksport, men ikke i Norge.

Truger har noe urettferdig ikke den samme statusen som ski i Norge. I mange tilfeller kan en truge være en bedre løsning enn ski. Den er lett å bære i hånda eller sekken, du snur på 5 øringen og du kan ha på deg dine varmeste og beste sko. Er det for lite snø for ski, men for mye for å gå så sier det seg selv, truger får deg ut!

Populært i andre snørike land

Truger blir stort sett brukt av jegere, snowbord folk på topptur, eller utedobesøk på hytta. Ved vintersportsstedene i alpene, USA og Canada er det en folkeaktivitet på høyde med gåturer her hjemme. I Canada solgte de før ca 6-700.000 langrennski årlig. Nå er tallet 100.000. Selv om dette ikke er verifiserte tall så er det ingen tvil om at truger har tatt langrennsmarkedet. Det arrangeres selvsagt også konkurranser!

Mange bra truger, men velg etter behov

Dagens moderne truger har stort sett god kvalitet, men tøft bruk krever en bedre og dyrere truge. Dagnes moderne truger har en aluminiumsramme med en membran mellom.

En komplisert allroundtruge, kan være unødvendig tung om det er pudder i flatmark som er behovet.

Da kan det være bedre å kjøpe to billigere truger til hvert sitt spesialfelt. En kvalitetstruge ligger gjerne på 1500,- og oppover. En «Utedo» truge får du fint for rundt 300,-

3 hovedstørrelser

Vi kan enkelt si at en 25 tommers truge egner seg for hardt føre, 30 tommer en mer « all round» mens 36 tommere er en puddersnø truge.

Se etter svakheter

Det svake «leddet» på trugen er stroppene og pop naglene inn i rammen. Se om dette virker solid og bra! En sjelden gang kan rammen knekke. I begge tilfellene er det smart å ha med elektriker strips og noe sølv tape

Fotens plassering på trugen

En truge som har fotbladet mittplassert bærer godt men en truge med «fremtung» plassering av fotbladet blir lettere å manøvrere i vanskelig terreng på for eksempel en topptur.

En fremtung truge er lettere å hugge foten inn i bratt terreng, og de dyreste trugene kommer også med «gripeklo» i tillegg til helløfter. Helløfter gjør det mer behagelig å gå i bratt terreng.

Tagger til isete terreng

Forventer du mye is på dine turer, gjerne også skråhelninger bør du velge en truge med tagger rundt deler av eller hele trugen. Dette blir nesten som et stegjern, og fungerer meget godt.

Ny norsk oppfinnelse

Trugen Fimbulvetr vant ISPO sin inovasjonspris for 2014/15 markedet (International sports utsstyrs pris) Dette er en lett termoplast truge. Det kan være verdt en titt: Fimbulvetr

God tur og husk fjellvettreglene, også med truger!

Artikkelen er hentet fra Bratrening.no