Følg oss

Kontakt

Kontaktskjema

Info

BraMat.no er et nettsted for alle som har interesse for, eller spørsmål om mat, vekt, helse, ernæring og livsstil. BraMat.no drives av seriøse og anerkjente fagfolk med lang erfaring innen vektreduksjon og helse på nett.
Kopiering av tekst og annet materiale fra BraMat.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.

Annonse:

Nye råd fra Helsedirektoratet om kosthold, ernæring og fysisk aktivitet

Mindre stillesitting, mer bevegelse, mer styrketrening, pluss et helhetlig kosthold oppsummerer de nye rådene. Hvert 8. år oppdateres Nordic Nutrition Recomendations (NNR), som er viktige referansepunkter for de nasjonale rådene for hele norden.

Lanseringen av rådene fra Helsedirektoratet gir for første gang et spesifikt råd om inaktivitet og stillesitting for barn, unge, voksne og eldre.

Rådene har et klart budskap for de unge når det gjelder fysisk aktivitet; Minimum 60 minutter med fysisk aktivitet for barn og unge, reduser stillesittningen i hverdagen.

"Reis deg opp!"

Rådet om stillesitting går på å redusere nettopp stillesitting, for alle aldersgrupper.

Endelig har det blitt rettet fokus på de negative effektene av stillesitting, men også de postivite effektene av en aktiv hverdag. Regelmessig fysisk aktivitet et par ganger i uka veier ikke opp for all inaktivitet ellers i hverdagen, og rådene for fysisk aktivitet lyder derfor slik:

"Anbefalingene om fysisk aktivitet for voksne er minst 150 minutter med moderat fysisk aktivitet per uke, en fordeling av aktiviteten i bolker på minst ti minutter hver kan være mulig."

Anbefalingene for voksne er endret fra minimum 30 minutter daglig til minst 150 minutter i uken med moderat intensitet, eller minimum 75 minutter med høy intensitet. Dette betyr at det i prinsippet anbefales mindre enn 30 minutter aktivitet hver dag, men de nye rådene oppfordrer til å strekke seg etter ytterligere helsegevinster.

For å oppnå ytterligere helsegevinster lyder anbefaligene slik:

"For å oppnå en ytterligere helsegevinst er det nå spesifisert at voksne bør øke moderat fysisk aktivitet inntil 300 min/uke eller høy intensitet inntil 150 min/uke, eller en kombinasjon av moderat og høy intensitet.

Barn og ungdom anbefales minst 60 min/dag med fysisk aktivitet av moderat og høy intensitet. Minst tre ganger i uken bør aktiviteter med høy intensitet som gir økt muskelstyrke og styrker skjelettet, inkluderes. "

Barn og unge anbefales minst 60 minutters aktivitet hver dag, hurra!

Dette fokuset er undertegnede veldig glad for, fordi det støtter opp om mitt ønske om fokus på hverdagsaktivitet. Det er ikke bare et par timer tøff trening i uken som skal til for å få god helse, men heller en sammensatt mengde med aktiviteter gjennom hele dagen og uken.

Stillesitting har blitt et stort problem, og med et samfunn som legger til rette for soffasitting, kommer stillesitting til å bli en større og større del av hverdagen til mange. At Helsedirektoratet tar tak i dette nå, og går ut med et spesifikt råd om å redusere stillesitting er et kjempeviktig tiltak.

Bli sterkere!

I tillegg til anbefalinger om fysisk aktivitet med spesifikke råd om lengde og intensitet er også styrketrening med som et eget punkt:

"Voksne og eldre bør utføre øvelser som gir økt muskelstyrke til store muskelgrupper minst to dager i uken. Eldre med nedsatt mobilitet bør gjøre balanseøvelser og styrketrening tre eller flere dager i uken for a styrke balansen og forebygge fall."

Annonse:

Sunn&Sprek

Bli med i Sunn&Sprek

Tjenesten er GRATIS og gir deg tilgang til:

  • Webtrening: Tren hvor du vil sammen med en av våre instruktører. Velg mellom styrke/kondisjon, yoga, eller pilates.
  • Sunne, smakfulle oppskrifter med utregnet energi- og næringsinnhold
  • Nye treningsplaner, oppskrifter og tips hver uke