Følg oss

Kontakt

Kontaktskjema

Info

BraMat.no er et nettsted for alle som har interesse for, eller spørsmål om mat, vekt, helse, ernæring og livsstil. BraMat.no drives av seriøse og anerkjente fagfolk med lang erfaring innen vektreduksjon og helse på nett.
Kopiering av tekst og annet materiale fra BraMat.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.

Annonse:

Slik blir du sterkere og mer utholdende i hverdagen

Mange har som mål om å bli bedre i noe, men ikke alle har kunnskap og erfaring om hvordan det skal oppnås. Det aller fleste av oss er ikke idrettsutøvere men ønsker å fungere i hverdagen. Da er det bedre å gå rett på sak i stedet for å trene med øvelser og prinsipper som gir omveier til målet. Hvis målet er å bli  sterkere og mer utholdende i hverdagen, bør du trene på en måte som gjør at det er nettopp dette som er resultatet.

Hensiktsmessig trening

Funksjonell trening kan vi også kalle hensiktsmessig trening, aktiviteter som gjør deg bedre i stand til å takle hverdagslige gjøremål eller aktiviteter.

Øvelsene mot hverdagslige gjøremål kjennetegnes ofte med at de utfordrer stabilitet og bevegelighet ved å styrke samspillet mellom musklene i kroppen. Mange av øvelsene kan også være stående da dette er det vi gjør mye av, eller bør gjøre mye av.

Å trene en muskelgruppe sittende i et apparat er ofte lite funksjonelt. Apparatene er ofte stabile og låst i en bevegelsesbane. Da utfordrer du ikke samspillet mellom musklene og «balansemusklene» i mage og rygg

Coremuskulatur, kroppens balansemuskler

Musklene i mage og rygg kan man kalle balansemusklene. Hvis du tenker deg en gravemaskin med et ledd mellom belter og styrhus, så fungerer magen som dette leddet. Om dette leddet skulle være slarkete så vil gravemaskinen få problemer med å løfte tungt, gravearmen ville bare falle ned og løfte dårligere.

Også gode langrennsløper eller syklister henter kraften fra mageregionen for å få kraftige fraskyv eller gode tråkk! For dem blir funksjonell trening rettet mot dette, og bevegelsesbanen de utfører i sine idrettsøvelser.

Prinsippet om spesifisitet

Skal du bli sterkere og løfte tungt, så løft tungt. Skal du bli sterkere i ryggen, så tren ryggen. Skal du bli sterkere på ski, så stå mye på ski. Ønsker du å løpe raskere, så løp mer! Logisk!

Men man har ikke alltid tilgang på å løfte tungt, man kan ikke stå på ski på høsten, og kanskje snø gjør at du ikke trives med å løpe ute. Så her handler det om å simulere/etterligne øvelsene mest mulig. Ønsker du å bli sterk i bena så løft så tungt du klarer tre ganger av tre runder. Ønsker du å bli mer utholdende i bena, løft flere ganger. Finn øvelser som kan ligne på det å stå på ski, med lignende belastning du får på ski.

Prinsippet om variasjon

Ikke glem det vi kaller støttemuskulatur og motsatt muskulatur. Blir man ensidig sterk kan dette igjen skape problemer for arbeidsveien og stabiliteten, det er derfor også smart å trene variert, heldigvis!

Hvorfor trene funksjonelt?

I tillegg til å bli bedre på det du ønsker å bli bedre på, så unngår man mange av skadene som kan oppstå. Både fordi muskelen tåler mere og man har «lært» kroppen å fordele belastningen på flere muskler. Har man i tillegg trent variert så har du en bedre utviklet støttemuskulatur

Her er et eksempel video på hvordan trene mot skisesongen, med FUNKSJONELL TRENING.

Artikkelen er hentet fra Bratrening.no

Annonse:

Sunn&Sprek

Bli med i Sunn&Sprek

Tjenesten er GRATIS og gir deg tilgang til:

  • Webtrening: Tren hvor du vil sammen med en av våre instruktører. Velg mellom styrke/kondisjon, yoga, eller pilates.
  • Sunne, smakfulle oppskrifter med utregnet energi- og næringsinnhold
  • Nye treningsplaner, oppskrifter og tips hver uke