Muskelcellene minsker i omkrets hvis vi ikke beveger oss. 

Det er ikke uvanlig at jeg hører samtaler som i prinsippet handler om at musklene forsvinner, og fettlaget på kroppen blir tykkere ved inaktivitet. Men blir virkelig musklene til fett? Nei!

To typer celler

Muskler er bygget opp av muskelvev, som består av tusenvis av muskelceller (muskelfibre). Disse cellene har oppgaven å være muskelceller, og forbruker energi.

Underhudsfett er bygget opp av fettvev, altså mange fettceller sammen. Disse cellene har oppgaven å lagre fett.

Dette er to typer celler som ikke kan bli til den ene eller den andre. En fettcelle kan aldri bli til en muskelcelle, og en muskelcelle kan aldri bli til en fettcelle. Hadde det vært mulig for slike celler å plutselig endre type, kunne vi opplevd at hudceller hadde endret seg til benceller og omvendt (satt på spissen).

Men det føles jo ut som musklene blir til fett?

Muskelcellene vokser i omkrets som respons på riktig stimuli fra trening og aktivitet. Musklene vil altså vokse (hypertrofi), og vi kan se konturene av musklene under underhudsfettet. Om vi går fra å være aktive til å ikke røre oss, eller ikke gi musklene vekststimuli, vil muskelcellene minske i omkrets igjen. Dette skjer ved at deler av cellene brytes ned, vi får muskelsvinn (atrofi).

Alle har samme antall muskler hele livet, men muskelcellene i seg selv blir mindre ved atrofi. Samtidig som musklene reduseres i omkrets vil en periode med inaktivitet kanskje også medføre økt fettprosent, ved økt fettlagring på grunn av mindre forbruk av energi. I denne situasjonen vil underhudsfettet kjennes og kunne sees mer tydelig, og musklene under er mindre og slappere.

En mindre muskelmasse vil også kunne føre til lavere energiforbruk, særlig under aktivitet, noe som igjen vil gi økt fettlagring om man opprettholder samme energiinntaket som før. Fettcellene vil fylles opp, og fettmassen vil øke.

Musklene blir altså ikke omgjort til fett, men det kan oppleves sånn!

Neste gang du tenker, eller hører:

“Alle musklene mine har blitt til fett etter ferien!”

Husk at det altså ikke er musklene som blir til fett, men en blanding av reduksjon av muskelmasse, og økning av fettmasse ved lengre perioder med inaktivitet.

Innlegget er hentet fra Helene Høimyrs blogg "Kunnskapsrik trening".