Følg oss

Kontakt

Kontaktskjema

Info

BraMat.no er et nettsted for alle som har interesse for, eller spørsmål om mat, vekt, helse, ernæring og livsstil. BraMat.no drives av seriøse og anerkjente fagfolk med lang erfaring innen vektreduksjon og helse på nett.
Kopiering av tekst og annet materiale fra BraMat.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.

Annonse:

Tøyning av muskler er viktig for å forebygge skader og feilstillinger i kroppen. Det er ofte ikke så mye som skal til, og gjør man det regelmessig vil det ikke føles ubehagelig.

Turnere tøyer for å bli myke og ha stort leddutslag. Det er ikke nødvendig for oss vanlige. Vi bør tøye for å forebygge skader og feilstillinger, og for å få bedre holdning.

Hvor er hofteleddsbøyer

I dag skal du få en øvelse som tøyer hofteleddsbøyer (iliopsoas). Den sitter festet i korsryggen og innsiden av bekkenet. Den er sterk av natur og tar ofte over hvis du er svak i magemusklene eller gjør mageøvelsene feil. Den trenger ikke å styrkes, men å tøyes. Mange som har vondt i ryggen har egentlig bare en stram hofteleddsbøyer.

Hva bruker vi hofteleddsbøyeren til?

Bøye hoften (flexsion)
Løfte benet inn til kroppen (adduktion i hofteleddet)
Roterer benet utover (utadrotasjon i hofteleddet)
Bøyer ryggen ut til siden (sidetipp) (laterarlflexion i ryggraden)
Bøyer ryggen fremmover (flexion i ryggraden)
Øker svaien i ryggen (fremover tipping av bekkenet)

Hvor får du smerter?

Hvis hofteleddsbøyeren er stram, vil du kunne få vondt i korsryggen, fordi bekkenet blir tippet fremover, og svaien i ryggen gjør at du får mye belastning nede i ryggen. Dette vil forplante seg videre, siden holdningen din vil forandre seg, og måten du går på vil endre seg. Derfor er dette en viktig muskel å tøye. Du vil også bli stivere i hele bekkenet og korsryggen, noe som igjen vil kunne føre til smerter i hofte og bekken.

Hvordan tøye hofteleddsbøyer?

Hvis du ser på bilde ser du hvordan du tøyer denne muskelen. Det som er viktig her er at du tipper bekkenet litt frem, så du kjenner at det strekker godt i lysken. Er du veldig stram vil det være vanskelig å skyve deg ned, men tipp bekkenet, og skyv deg så langt ned du klarer. Pust ut og prøv å slappe av i musklene så du får mest utbytte av tøyningen. Gi deg selv noen pauser underveis, pust inn og slipp opp strekken. Hold strekken på hvert ben minst 2 minutter, gjerne lengre.

Tøy ofte

Strekk av hofteleddsbøyer bør gjøres ofte, spesielt hvis du driver med styrketrening. Men også hvis du sitter mye i løpet av dagen. Muskelen forkorter seg og du blir stivere og mer utsatt for skader. Etter hvert vil det være mindre ubehagelig og kanskje kan du kjenne at det er godt å strekke.

Annonse:

Sunn&Sprek

Bli med i Sunn&Sprek

Tjenesten er GRATIS og gir deg tilgang til:

  • Webtrening: Tren hvor du vil sammen med en av våre instruktører. Velg mellom styrke/kondisjon, yoga, eller pilates.
  • Sunne, smakfulle oppskrifter med utregnet energi- og næringsinnhold
  • Nye treningsplaner, oppskrifter og tips hver uke