Følg oss

Kontakt

Kontaktskjema

Info

BraMat.no er et nettsted for alle som har interesse for, eller spørsmål om mat, vekt, helse, ernæring og livsstil. BraMat.no drives av seriøse og anerkjente fagfolk med lang erfaring innen vektreduksjon og helse på nett.
Kopiering av tekst og annet materiale fra BraMat.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.

Annonse:

Forebygging og tips!

Har du problemer med å sitte på huk med hælen i bakken, da har du trolig kort leggmuskulatur. Med kort leggmusklatur er det lett å få smerter i akilles. Det finnes forebyggende tiltak, og hjelp hvis smertene allerede er oppstått, men det krever at du endrer treningsvaner en periode og gjør noen ekstra øvelser spesielt for akilles.

Har du begynt å trene noe nytt?

Akilles smerter oppstår ofte når du begynner å trene etter en lang pause. Eller hvis du endrer treningsvanene dine. Løper du plutselig mye, vil du kanskje kjenne smerter i akilles. Mange øker mengden før kroppen er klar, og det kan føre til betennelser eller økende smerte. Går du ofte med høyhælte sko er sjansen stor for at akilles blir kortere og du får smerter når du trener .Tar du ikke smertene på alvor kan det føre til betennelser og langvarig rekreasjon. Ta smertene på alvor før det blir kronisk.

Hvorfor oppstår det smerter i akilles?

Kort leggmuskler fører lettere til smerter i akilles. Det er viktig å strekke legg både indre og ytre legg muskulatur. Og ta smerter i akilles på alvor, endre treningsmetodene hvis det oppstår smerter.
Noen har kort akillessene, og ved skader tidligere i akilles må man starte opptrening forsiktig og trene eksentrisk. Stå i en trapp og slipp deg sakte ned, før du løfter deg opp igjen.
Feilstillinger i foten kan lett føre til smerter hvis du bruker foten skjevt. Da kan det være lurt å få tilpasset en såle som passer for din fot.

Forebygg akilles smerter

For å forebygge smerter i akilles er det viktig med riktig skotøy, løper du mye er det lurt å ta kontakt med noen som kan sko og fotstilling, for eksempel løpelabbet. Sjekk fottøyet før du begynner med en ny treningsform. Går du med høyhælte sko er faren større for at akilles og leggmuskulatur blir kort. Pass på at du bytter oftere til sko med lav hæl, så ikke du bidrar til å forkorte leggmuskulaturen.
Husk å tøye leggen med både strakt kne og med lett bøyd kne for å strekke både ytre og indre legg muskulatur.

Hva gjør du når betennelse har oppstått?

Sjekk skotøy, endre treningsvaner og tøy forsiktig. Ta smerter på alvor, så det ikke oppstår betennelse. Det kan ta lang tid før du blir helt bra, så det beste er å ta smertene på alvor med en gang. Sjekk hva årsaken er, og bytt sko, treningsform, eller vær flinkere til å strekke.

Husk at kroppen sier fra så kjenn på signalene den gir!

Annonse:

Sunn&Sprek

Bli med i Sunn&Sprek

Tjenesten er GRATIS og gir deg tilgang til:

  • Webtrening: Tren hvor du vil sammen med en av våre instruktører. Velg mellom styrke/kondisjon, yoga, eller pilates.
  • Sunne, smakfulle oppskrifter med utregnet energi- og næringsinnhold
  • Nye treningsplaner, oppskrifter og tips hver uke