Følg oss

Kontakt

Kontaktskjema

Info

BraMat.no er et nettsted for alle som har interesse for, eller spørsmål om mat, vekt, helse, ernæring og livsstil. BraMat.no drives av seriøse og anerkjente fagfolk med lang erfaring innen vektreduksjon og helse på nett.
Kopiering av tekst og annet materiale fra BraMat.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.

Annonse:

Hva er best til hvilken aktivitet?

Ull er gull

Ull har den egenskapen at den varmer selv om den er våt. Ull består av 80 % luft, det forklarer noe av "termos"-egenskapene. Det vil også si at ull kan holde varmen ute fra kroppen på varme dager.

Ullfiber kan ta opp mer enn en tredel av sin egen vekt med væske uten å kjennes fuktig. Den vil ikke transportere bort fukten like godt som superundertøy, men den vil ha gode egenskaper selv om tøyet ikke er helt rent. 

Ull klør ikke og lukter lite

Det aller meste av ullundertøyet er laget av myk merinoull, og jo mykere jo mindre sjanse for at det klør. Prisen avslører noe av dette, men nyere tester viser at det er store forskjeller på pris og kvalitet. Ull lukter også mye mindre, i motsetning til en del superundertøy.

For friluftslivsbruk er det et godt poeng at ull ikke er like brennbart som bomull og syntetiske klær. Godt poeng når man sitter ved kveldsbålet eller jobber rundt primusen

Superundertøy

Superundertøy er laget av kunstfiber, de fleste i polyester. Dette stoffet transporterer svette bedre fra kroppen enn ull. Selv om det er minusgrader har superundertøy denne fukttransporterende egenskapen. Superundertøy tørker også fortere enn ull men vil føles kald på kroppen når den er våt

God passform er viktig

For både ull og superundertøy så er det viktig at klærne sitter godt på kroppen. Dette vil gjøre at stoffets egenskaper blir utnyttet fult ut. Husk også truse, sokker og evt bh bør være i ull eller supertøy stoff for å regulere temperaturen riktig

Bomull

Bomull er dårlig egnet til aktiviteter. Straks bomull blir fuktig (3-6% av egen vekt) forbruker den energi (kroppens varme) for å tørke. Den tørker sent og vil føles klam og kald lenge.

Blandingsplagg

Blandingsplaggene begynner å lukte fortere enn plagg av ren ull, men lukter mye mindre enn ren kunstfiber. Fordelene med å blande inn kunstfiber kan være mindre slitasje, holder passformen lengre og blir billigere.

Oppsummert passer ull bedre for friluftsliv og treninger under varierende eller minkende intensitet. Ull kan være smart å bruke om du trener intervall og løper rolig i 20-30 minutter etterpå
Superundertøy passer vet ved jevn intensitetsaktiviteter og du vil svette mye. Dårlig egnet på fjelltur utenom de varmeste dagene.

Annonse:

Sunn&Sprek

Bli med i Sunn&Sprek

Tjenesten er GRATIS og gir deg tilgang til:

  • Webtrening: Tren hvor du vil sammen med en av våre instruktører. Velg mellom styrke/kondisjon, yoga, eller pilates.
  • Sunne, smakfulle oppskrifter med utregnet energi- og næringsinnhold
  • Nye treningsplaner, oppskrifter og tips hver uke