Følg oss

Kontakt

Kontaktskjema

Info

BraMat.no er et nettsted for alle som har interesse for, eller spørsmål om mat, vekt, helse, ernæring og livsstil. BraMat.no drives av seriøse og anerkjente fagfolk med lang erfaring innen vektreduksjon og helse på nett.
Kopiering av tekst og annet materiale fra BraMat.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.

Annonse:

Finn ut hva slags ski som passer for deg.

Ski bransjen kan være uoversiktlig. Det er mange forskjellige produsenter som igjen produserer mange typer ski . Vi deler grovt sett ski inn i racingski for preparerte løyper, løssnø ski for skikjøring utenfor løyper, toppturski for å gå opp fjell for så å kjøre ned, og til slutt parkski som man bruker for ferdiglagde hopp og momenter i bakken.

Racingski for preparerte løyper

Racingski skal sitte godt på hardt føre og isete forhold. Derfor er disse skiene smale, stive og har stor innsving. De aller fleste skipakker som selges hos kjedebutikkene, er såkalte «butikk racing» og passer for den vanlige påsketurist.

Her velger man ofte slalomski i kroppslengde. Er du dreven og liker fart velger mange "World Cup" storslalom ski, som er stivere, lengre og mindre innsvingte.

Løssnøski utenfor løyper

Løssnøski finnes i flere, bredder, mykheter og lengder. Rene løssnø ski er myke frem og bak (rocker) men stive mitt på skien. Dette gjør det enklere i mye løssnø. Jo mere løssnø du vil kjøre i, jo bredere velger man skien.

Er forholdene harde så brukers ofte storfjellsski som er stivere og tåler mere fart. Begge disse typene er ofte både bredere, lengre og mindre innsvingte enn slalomski.

Moderne løssnø ski kan også ha «taiper og early rise». Det vil si at tuppen starter langt inn på skien, og tuppen løfter seg også langt inn på skien. Dette gjør skien lettere å svinge og kontrollere i skog og steinete terreng.

Toppturski for seige oppturer og fantastiske nedfarter

Toppturski er lettere ski, men kan ha mange av de samme egenskapene som løssnøski. Da de er lette tåler de noe mindre fart før de blir ustabile.

Mange gode skikjørere velger derfor løssnøski med toppturbindinger. Skal man gå langt og kanskje over flere fjell så velger man uansett noe smalere toppturski.

Parkski til hopp og lek

Parkski er veldig populært hos de unge. De er myke, korte, smale og tupper i begge endene. Dette for å lettere kunne «turne» med skiene, og lande baklengs. Om man lander litt bak eller frempå, så er det også lettere å stå på bena etter et hopp. Man har også bindingene montert mitt på skiene, i motsetning til de andre skiene. De har montert bindingene litt bak.

Kombinasjonsski for deg som bare vil ha ett par

Innenfor disse sjangerne er det også kombinasjonsski som setter flere egenskaper sammen. Dette gjør at man ikke trenger 4-5 forskjellige ski. En kombinasjonsski kan være en god løsning for de som er lite på ski. En slik ski vil likevel aldri få optimale egenskaper på det forskjellige forholdene.

Det finnes også forskjellige bindinger for topptur og bakkeski, det samme med sko. Både sko og bindinger kan brukes både på topptur og i løypene. De som er mye på ski velger egne sko og bindinger for løype, og egne sko og bindinger for toppturer.

Når det gjelder telemark bruker telemarkkjørere de samme skiene som beskrevet over. For snowboard deles også disse opp på noenlunde samme måte.

Annonse:

Sunn&Sprek

Bli med i Sunn&Sprek

Tjenesten er GRATIS og gir deg tilgang til:

  • Webtrening: Tren hvor du vil sammen med en av våre instruktører. Velg mellom styrke/kondisjon, yoga, eller pilates.
  • Sunne, smakfulle oppskrifter med utregnet energi- og næringsinnhold
  • Nye treningsplaner, oppskrifter og tips hver uke