Følg oss

Kontakt

Kontaktskjema

Info

BraMat.no er et nettsted for alle som har interesse for, eller spørsmål om mat, vekt, helse, ernæring og livsstil. BraMat.no drives av seriøse og anerkjente fagfolk med lang erfaring innen vektreduksjon og helse på nett.
Kopiering av tekst og annet materiale fra BraMat.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.

Annonse:

Viktig med nok og riktige klær. 

Å kle seg riktig for vinteraktiviteter kan være en kunst, men jo mer du er ute, jo mer dreven blir du antakelig på akkurat dette.

Kroppen produserer mye varme under aktivitet, derfor er det spesielt viktig å kle seg riktig for uteaktiviteter der du bruker mye krefter, og dermed produserer mye varme. Slik som for eksempel toppturer på ski.

Et fint utgångspunkt når du skal gjøre vinteraktiviteter som krever en del energi, er at du føler deg litt kald med en gang du går ut. Altså før du er i ordentlig bevegelse.

Softshell eller goretex?

Softshell er på full fart inn i det norske markedet, og disse klærne begynner etterhvert å få et bra design. Softshell puster bedre enn skall bekledning som goretex og dermisax. Det er også mykere, og holder seg tørt gjennom en liten regnskyll. Skall bekledning kan fryse på innsiden når du svetter og det er veldig kaldt ute, noe som gjør ventilasjonen dårligere.

Hvis du tror at det kan bli regn mens du er ute, bør du velge skallbekledning. Skall bekledning kommer i mange ulike priser og kvaliteter, det er ofte slitasjestyrken som avgjør prisen. De færreste trenger de aller dyreste jakkene. Det finnes også veldig tynne skall klær som er billigere og som passer godt å pakke i sekken. Dette er et godt valg om du vil satse på soft shell.

Viktig med gode luftemuligheter

Uansett hva slags klær du velger, er det viktig at du kan åpne og lufte ut all varmen kroppen din produserer når du er i høy aktivitet. Jakkene bør ha en lang glidelås under armene. Noen jakker er laget slik at du kan åpne disse glidelåsene uten problemer, også når du har på sekk. Det er også en fordel at det er glidelås langs yttersiden på buksene.

Varmt tøy i sekken

I sekken kan det være godt å ha en varmejakke i dun. Dunjakker bør være kompakte når de skal ligge i sekken, men varme nok for skikkelige dårlig vær. De mest kompakte går på bekostning av slitasjestyrken, da ytterstoffet er veldig tynt. Skal jakken brukes til hverdags, er det smart å satse på en noe kraftigere jakke.

Innerst på kroppen

Helt innerst fungerer ullundertøy best på tur. Dette er fordi ull holder varmen også når den blir våt av svette. Når du tar en pause eller har kommet på toppen, produserer du vi lenger like mye varme og det blir lett å fryse. Her finnes mange forskjellige tykkelser etter hvor kald du er. Undertøyet skal være tettsittende. Husk også sports bh, truse, og sokker i ull!

Hals og votter

På hendene er votter oftest det varmeste, gjerne i ull. Er det mye vind, kan du gjerne ha en vindvott utenpå. Det finnes også en del bra hansker, her gjelder det bare å finne frem til en type som passer deg og den typen aktivitet du skal gjøre. I tillegg til lue, kan det være lurt å ha med en buff/hals i sekken. Denne kan brukes både som pannebånd, ørevarmer, og lue. 

Annonse:

Sunn&Sprek

Bli med i Sunn&Sprek

Tjenesten er GRATIS og gir deg tilgang til:

  • Webtrening: Tren hvor du vil sammen med en av våre instruktører. Velg mellom styrke/kondisjon, yoga, eller pilates.
  • Sunne, smakfulle oppskrifter med utregnet energi- og næringsinnhold
  • Nye treningsplaner, oppskrifter og tips hver uke