Følg oss

Kontakt

Kontaktskjema

Info

BraMat.no er et nettsted for alle som har interesse for, eller spørsmål om mat, vekt, helse, ernæring og livsstil. BraMat.no drives av seriøse og anerkjente fagfolk med lang erfaring innen vektreduksjon og helse på nett.
Kopiering av tekst og annet materiale fra BraMat.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.

Annonse:

Riktig utstyr øker både komforten og sikkerheten.

Interessen for topptur øker raskt men kompetansen vokser ikke i samme fart. En godt pakket sekk der du har med deg det du trenger av utstyr, er helt essensielt for at du skal få en trygg og god turopplevelse. Her gir vår ekspert Tommy Aslaksen deg tips til hvordan du kan pakke topptursekken.

Nok kunnskap

Før du legger ut på topptur, skal du ha kunnskap om fjellsikkerhet, eller ha med noen som har denne kunnskapen. Det finnes kurs i alle varianter over hele landet! Det finnes også mye bra litteratur om sikkerhet i fjellet.

Sjekk at skiene har riktig innstilt binding og at alt er i orden. Det er ubehagelig for hele gruppen å stå på toppen og vente på at du må justere bindingen. Impregner fellene dine, og pass på at du har god glid på skiene, dette er også sikkerhet.

Sjekk også skredsøkeren før du drar fra hjemmet. Ha det som vane at når du tar på søkeren på kroppen, så setter du den også på!

Selve sekken

Du klarer deg med en 30 liters sekk. Har du derimot med klatretau, stegjern m.m, må du ha en sekk som rommer minst 10 liter mer.

Sekken skal sitte godt inntil ryggen. Få en sekk som har like lang rygg som det du har, og som har hofte og bryst rem. Den bør også ha gode kompresjonsremmer.

Kjøp deg en sekk med eget rom for spade og søkesonde. God feste for ski er et must og det er bonus med hjelmfeste. Har den ikke det, bør sekken være 40 liter. Det finnes også sekker med "airbags" som du utløser om du havner i skred. Disse er tyngre og koster fort det 5 dobbelte av en vanlig sekk.

Dette må du ha med i sekken

Jeg pakker alltid sekken med tanke på at jeg kan havne i en nød situasjon. Sonde og spade er et absolutt. Ta alltid med mat og drikke selv på korte turer.

Drikke kan du ha i et drikkesystem eller en flaske. Drikkesystemet fryser ofte, så en flaske er som regel det beste. Jeg har alltid nødmat med meg i form av en gel pose, den holder seg lenge.

Ull innerst

På kroppen er det ull som gjelder, også underbuksen. Ytterst er softshell eller bomull er å foretrekke, dette puster bedre enn goretex. I sekken har jeg en superlett skalljakke som Bergans Helium på et par hundre gram, den er vann og vindtett.

Jeg har også med meg en tynn dunjakke eller en tykkere om det er kaldt og dårlig vær. Ta også med en tynn ulltrøye, en ull lue, tynne ullhansker/liner.

Sikkerhet med nødutstyr

Tenk alltid på sikkerhet; hva skjer om vi må være lenge ute? Ha alltid med en vindsekk eller nødfolie, hodelykt, ekstra stavtrinse, multiverktøy, kompass, ekstra batteri til søkeren, sportstape, førstehjelps utstyr som du har supplert etter å ha brukt den. Jeg har også 5 meter 6 mm tau. Dette tar liten plass å kan brukes til å rappellere eller lage en kjelke av ski.

Kjekt å ha

Sitteunderlag kan være fint å ha, det samme med varm drikke på en 1/2 liters termos. Sjokolade øker både farten og gleden over å komme til toppen. Mange går også med gps. Er du ukjent eller er i et vanskelig terreng er kart et must, men er også kjekt å ha på kjente fjell for å lære seg navnene.

En flaske brus er luksus, med sukker! varme sokker for den som fryser fort på bena! På bratte turer og hardt føre er skarejern til skia fantastisk, stegjern og isøks det samme.

Slik pakker du sekken

Pakk alt kompakt, og i vanntette poser. Ha det tunge lavt og inn mot ryggen din. Ha også vannflasken inn mot ryggen så den ikke fryser. Tenk også hva du trenger på vei opp, og hva som du kun bruker på toppen. Når du kommer hjem ta alt ut av sekken og tørk det, ha alt på samme sted for å lette pakkingen til neste tur!

Annonse:

Sunn&Sprek

Bli med i Sunn&Sprek

Tjenesten er GRATIS og gir deg tilgang til:

  • Webtrening: Tren hvor du vil sammen med en av våre instruktører. Velg mellom styrke/kondisjon, yoga, eller pilates.
  • Sunne, smakfulle oppskrifter med utregnet energi- og næringsinnhold
  • Nye treningsplaner, oppskrifter og tips hver uke