Følg oss

Kontakt

Kontaktskjema

Info

BraMat.no er et nettsted for alle som har interesse for, eller spørsmål om mat, vekt, helse, ernæring og livsstil. BraMat.no drives av seriøse og anerkjente fagfolk med lang erfaring innen vektreduksjon og helse på nett.
Kopiering av tekst og annet materiale fra BraMat.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.

Annonse:

Kajakk og padling

Padling har gått fra en aktivitet forbeholdt spesialister til å bli en allemanssport. Noe av grunnen kan være at dagens kajakker har blitt billigere og tryggere.

Nærhet til elementene

Kajakk gir ofte helt spesielle naturopplevelser som høyebølger på havet eller gli utover vakre fjellvann. Du ligger på vannet og får en helt annen nærhet til elementene enn å sitte i en båt. Du kan dra på lange turer med telt og finne din egen lille øy akkurat der du måtte ønske.
I tilegg får du en helt unik og funksjonell trening av kroppen særlig rygg, skuldre, armer og mage

Sikkerhet er viktig

Man må ha en basis kompetanse for å padle på lengere turer. Du må kunne selvredning og kamerat redning. Det arrangeres våtkort kurs mange steder og på eventer mange steder. Du kan lære seg opp selv om Dere er flere. Dere må kunne åreposeredning, kameratredning eller cowboyredning, også i høye bølger.
Kle deg etter temperaturen i vannet og ikke luften. Er det kaldt må en våt eller tørrdragt brukes. Basic sikkerhetsutstyr er pumpe, sikkerhetsnor og årepose. Ha med deg godt med klesskift og nok mat og drikke.

Teknikk

Padling er tungt i starten og man skal bruke de store musklene i rygg, midje, bryst, skuldre, armer, hofter og lår. De fleste nybegynnere bruker kun armene.
Kontroll av kajakken sitter i hofte og magepartiet og en godt instilt kajakk er en forutsettning for kontroll. Juster rygstøtten og juster fotstøttene/rorpedalene slik at du sitter med nesten strake ben.

Leie eller kjøpe?

Det leies ut kajakker stort sett overalt der det er fine fjorder, større vann og flott skjærgård, her er det bare å google eller kontakt et turistkontor. For å få leie kajakk må det vises basiskunnskap på kajakksikkerhet. Fra gammelt av måtte man kunne eskomorulle for å padle sikkert, slike krav stilles ikke lenger.
Større steder har også egne kajakk og båt klubber der man kan låne kajakker og andre båter mot en årsavgift.
Skal du kjøpe kajakk så finnes det et titalls produsenter, og det finnes mange spesialbutikker på kajakk. Styr unna "no name" merker, finnes ikke merker etter et internett søk bør det være et godt hint.

Rekreasjonskajakker

Dette er en kajakktype som vokser fort. De er billige, kan nesten ikke veltes og du sitter meget godt. Det er korte og brede, men egner seg dårlig for lange turer, høye bølger og langt til havs. Er du en finværspadler, har ikke det travelt og ønsker å slippe å være redd for å skade kajakken på berg er dette et godt alternativ.

Touring kajakker

Ønsker du en raskere kajakk og litt mere røff sjø og mere opakning kan en touring kajakk være et bedre valg. De leveres ofte med ror, noe rekrasjonskajakkene sjelden har. Typisk bruk er større vann og gjerne med hele familien på tur

Havkajakk

Dette er den mest vanlige kajakken i dag, og den kan brukes til absolutt alt. Her har man en feriebåt for de lengere eventyrene. Tyngden gjør at man velger kajakkene over men er ikke tyngden en begrensning så har du en kajakk du kan ta med på turer i høye bølger langt til havs. Her er det minst to vantette skott/lasterom, dekksrigging, snorer langs siden og ofte har den ror.

Videre finnes det spesialkajakker for lek, bølger, trening og konkuranser, kajakker som er for viderekommende. Elvekajakker er heller noe jeg ikke går mer inn på her.

Annonse:

Sunn&Sprek

Bli med i Sunn&Sprek

Tjenesten er GRATIS og gir deg tilgang til:

  • Webtrening: Tren hvor du vil sammen med en av våre instruktører. Velg mellom styrke/kondisjon, yoga, eller pilates.
  • Sunne, smakfulle oppskrifter med utregnet energi- og næringsinnhold
  • Nye treningsplaner, oppskrifter og tips hver uke