Følg oss

Kontakt

Kontaktskjema

Info

BraMat.no er et nettsted for alle som har interesse for, eller spørsmål om mat, vekt, helse, ernæring og livsstil. BraMat.no drives av seriøse og anerkjente fagfolk med lang erfaring innen vektreduksjon og helse på nett.
Kopiering av tekst og annet materiale fra BraMat.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.

Annonse:

Jakt kan gi stor helsegevinst og sunne holdninger for naturen

20% av nordmenn over 16 år har tatt jegerprøven

Hvert år løser rundt 200.000 mennesker jaktlisens, ca 2% er jenter. Jenteandelen øker jevnt hvert år.

Det jaktes på mange forskjellige arter, som småvilt som rype og storvilt som elg. Det jaktes både med og uten hund.

Jakten er regulert med lover og lisenser og høsten er den tradisjonelle jakttiden.

Menneskets jaktinstinkt var opprinnelig motivert ut fra behovet for mat.

Svært få har dette som motivasjon i dag. Spør du en jeger hvorfor han jakter vil du få mange svar. Det å dra på tur, spenningen, naturopplevelsen, det å være i bevegelse, alle synsinntrykk, de velkjente gode luktene, stillhet i skog og fjell og lyder som roer deg. Det å servere selvskutt mat, er spesielt. Mange svarer alt dette! 

Mange bruker jakten for å møte venner igjen og tilbringer en helg på hytte eller i telt på fjellet med god mat og drikke. Andre liker herligheten med å være alene.

Jakt er fin mosjon

Jakt er trening, spesielt på høyfjellsjakt etter rype og rein eller drivjakt på hjort i bratte lier. Her er det ofte nødvendig å gå hele dagen for å lete etter bytte sitt. Andre jaktformer som elgjakt er mer postering for noen, altså der noen jager dyret frem mot en stående jeger. Helsegevinster er det mye av uansett, både for kropp og hode


Du må ta jegerprøven.

Alle som har fylt 16 kan ta jegerprøven. Denne prøven går over 30 timer, og ved bestått eksamen kan man jakte. Skal man jakte storvilt må også en skyteprøve bestås. Mer om jegerprøven kan du lese HER

Dyreverd

Hvor kommer kjøtt fra egentlig? Fra Kiwi? En fabrikk? Heldigvis har vi nordmenn såpass innsikt at vi vet om dyrehold og dyreverd. Minkfarmene er et eksempel som skaper engasjement. De aller fleste jegere har en human jakt som grunnprinsipp. De blir triste når dyrene lider, selvmotsigende nok.

Ro og samspillet på lag med naturen!

Det handler om respekt med naturen. De som lever med naturen, de som sanker, jakter og fisker har en forståelse av naturen! De respekterer den, og gjør det som skal til for at den kan være uberørt, frisk og naturlig. De kaster ikke søppel i naturen, knekker ikke kvister unødvendig, favner om frinatur, holder seg til fiske og jakt kvoter og elsker når andre har fine naturopplevelser. 


Mange elsker å snakke om og vise andre sin entusiasme. Dette er typisk for friluftsfolk, de vill at du skal ha den samme følelsen som de har. Vi er verdensmestere i "allemannsretten" For vi har så mye natur, at vi kan ha vår egen dag helt alene, til og med i Oslomarka. 

Annonse:

Sunn&Sprek

Bli med i Sunn&Sprek

Tjenesten er GRATIS og gir deg tilgang til:

  • Webtrening: Tren hvor du vil sammen med en av våre instruktører. Velg mellom styrke/kondisjon, yoga, eller pilates.
  • Sunne, smakfulle oppskrifter med utregnet energi- og næringsinnhold
  • Nye treningsplaner, oppskrifter og tips hver uke