Følg oss

Kontakt

Kontaktskjema

Info

BraMat.no er et nettsted for alle som har interesse for, eller spørsmål om mat, vekt, helse, ernæring og livsstil. BraMat.no drives av seriøse og anerkjente fagfolk med lang erfaring innen vektreduksjon og helse på nett.
Kopiering av tekst og annet materiale fra BraMat.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.

Annonse:

Kan du lage skikjelke? Har du oppdatert førstehjelpspose? Hvor er du?

Det går alltid bra, men den ene gangen det ikke gjør det må man være forberedt. I helga fikk vi nok en påminnelse at det skal lite til, og det kan skje den beste! Vår aller stødigste alpinist falt pent, men fikk skien under seg og fikk et meget stygt kutt i leggen av stålkanten.

Når ulykken er et faktum så handler det om minutter for å unngå at skaden øker i omfang. I verste fall står det om liv.

Men hva pakker du i sekken som kan bote på skaden?

Utgangspunktet er at du skal være selvhjulpen. Det kan hende det ikke er dekning på mobilen, tom for strøm eller det tar lang tid før hjelpen kan komme til deg

Under denne ulykken var den skadde helt rolig, flere tok frem førstehjelpsutstyr og kommunikasjonen var god og rolig! Alt gikk fint etter tre lag med sying, men det er ingen tvil om at det kunne gått mye værre.

Førstehjelpsutstyr på ferdsel i bratt vinterterreng

 • Førstehjelpose er standard, men har du husket å fylle opp det du har brukt? Tips på hva du bør ha med, og masse annet finner du i denne lille og lettleste boken Førstehjelp på tur
 • Skredsikkerhetsutstyr. Sender/motaker, sonde og spade. Dette er også standard, det er kun du som kan redde din venn og statistisk sett har du 15 minutter på deg å redde han opp fra snøskredet. Når hjelpen har kommet er det ofte for sent.
  Obs! Dette utstyret må det trenes MYE på! Det skal være automatikk i prosessen, men det aller viktigste er å lære hvordan man ikke havner i skred! Skredsikkerhetsutstyr er som et bilbelte i bilen, den kan redde deg om det går riktig galt! Men alle skjønner viktigheten med å ikke kræsje med bil. Det samme gjelder å ungå snøskred også! Det holdes i dag masse skredkurs mange steder.
 • Nødpose og/eller folie. En skadet fryser fryktelig fort, og her kan det bli kritisk. Her har jeg erfart at å få en skadet ned i pose er vanskelig, derfor har jeg også en folie med meg i tilegg til posen. Begge tar liten plass.
 • 5 meter med 6 mm tau. Det kan brukes til så mye. Alt fra spjelke brudd, fire ned din venn ned en bratt snøflanke eller lage skikjelke.
 • Ekstra "nød" mat når turen tar mye lengre tid. Personlig bruker jeg en pakke gel. Den holder lenge, gir masse energi og tar liten plass.
 • En liten hodelykt. Turen kan plutselig ta mye lengre tid en planlagt, og et helikopter ser deg mye bedre i skumringen om den må lete etter dere.
 • Kart og kompass. En gps kan ha dårlig dekning eller du går tom for strøm. Et kart og kompass tar minimalt med plass og redder liv! Det er også hyggelig å ha med på tur, å lære navn på topper og planlegge nye turer.
 • Last ned mammut safety app! Den forteller deg hvor du er i form av koordinater. Mange steder er det mange fjell med samme navn! Ved eventuelt helikoptersøk er pilotene ikke alltid lokalkjente! Den har også helningsmåler, kompass, høydemåler m.m
 • Hvordan lage skikjelke. Dette eksempelet forutsetter spesielt utstyr, for oss andre tenk igjennom hva du har med og bruk fantasien. Men husk å øv først

Mer om pakking av topptursekken

Artikkelen er hentet fra tommymultisport.no

Annonse:

Sunn&Sprek

Bli med i Sunn&Sprek

Tjenesten er GRATIS og gir deg tilgang til:

 • Webtrening: Tren hvor du vil sammen med en av våre instruktører. Velg mellom styrke/kondisjon, yoga, eller pilates.
 • Sunne, smakfulle oppskrifter med utregnet energi- og næringsinnhold
 • Nye treningsplaner, oppskrifter og tips hver uke