Følg oss

Kontakt

Kontaktskjema

Info

BraMat.no er et nettsted for alle som har interesse for, eller spørsmål om mat, vekt, helse, ernæring og livsstil. BraMat.no drives av seriøse og anerkjente fagfolk med lang erfaring innen vektreduksjon og helse på nett.
Kopiering av tekst og annet materiale fra BraMat.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.

Annonse:
Foto Geir Andreassen

Langrennsski eller fjellski?

Det er mye snø i fjellet og det kan bli veldig flott påskefjellet. Men det kan være smart å sjekke tilstanden til dine ski, kanskje på tide med noen nye?
Før du drar til butikken må du stille deg noen spørsmål. Skal du gå i tråkkede spor i skogen eller fjellet? Skal du lage egne spor i dyp snø? Hvor mye skal skiene brukes?
Vær også ærlig med deg selv, hvor god teknikk har du. En nybegynner trenger en mykere ski enn om du er erfaren. En myk ski gir dårligere gli, og man må smøre oftere.

Krev service!

Salgspersonalet skal hjelpe deg å finne riktig ski til akkurat deg. Bruker de ikke denne tiden så gå til en annen butikk. Du er nødt til å finne en ski som har riktig spenn etter tyngde og ferdighet til deg. Det kan fort bli et bomkjøp om du ikke får denne servicen.

Langrennsski

Langrennsski er laget for fart, og lite med tanke på stabilitet og bæreevne. Derfor passer disse best i gode skispor og turer uten mye vekt i sekken.
På påskefjellet bør du vurdere noe mere stabile ski, bindinger og varmere sko.
Normale fjellski


Disse skiene er medium brede og passer perfekt for påsketuristen. De passer i skispor og er robuste. De har godt spenn og smørelomme. De passer også til skifeller. Har som oftest litt innsving for bedre kontroll i nedoverkjøring.

Brede fjellski

Disse skiene passer for deg som skal ha tung sekk eller legge dine egne spor. De har gode svinge egenskaper for å lette manøvrering i nedoverkjøring. Til slike ski er de normalt å bruke skifeller.

Feller eller smøring?

De fleste har vel smurt seg bort, med feller er det umulig. Feller er en remse med hår man klistrer under skiene sine. Hårene peker bakover og gjør at du glir lett frem, men ikke bakover.

Ulempen med feller er at det er mer friksjon mot snøen enn riktig smurning. Det er stort sett toppturfolk og med tunge bører feller foretrekkes. Når man skal kjøre nedover kan fellene bare tas av, og festes igjen når man skal gå opp.

Lengden

På klassiske ski har velg rundt 20 cm lengre ski en kroppslengden din, for brede ski rundt 10 cm lengre. Staver er rundt 30 cm kortere enn det du er, i dyp snø velg gjerne 35-40 cm kortere. Man kan også velge teleskopstaver, der man kan forandre stavlengde etter terreng og nedfart.

Valg av bindinger

75mm-bindingen vil gi deg bedre stabilitet i terrenget, da mye av skoen er inne i bindingen. Her finnes det også mere kraftig varianter for tøft terreng både med og uten helvaiere.

BC-bindingen vil gir mindre friksjon og en mere elegant gange. Disse bindingene er lik len morderne langrennsbinding men kraftigere.

Ski for bratte turer, topptur ski

Skrevet av Personlig Trener og Fjellguide Tommy Aslaksen

Mer om trening og friluftsliv på tommymultisport.no

Annonse:

Sunn&Sprek

Bli med i Sunn&Sprek

Tjenesten er GRATIS og gir deg tilgang til:

  • Webtrening: Tren hvor du vil sammen med en av våre instruktører. Velg mellom styrke/kondisjon, yoga, eller pilates.
  • Sunne, smakfulle oppskrifter med utregnet energi- og næringsinnhold
  • Nye treningsplaner, oppskrifter og tips hver uke