Følg oss

Kontakt

Kontaktskjema

Info

BraMat.no er et nettsted for alle som har interesse for, eller spørsmål om mat, vekt, helse, ernæring og livsstil. BraMat.no drives av seriøse og anerkjente fagfolk med lang erfaring innen vektreduksjon og helse på nett.
Kopiering av tekst og annet materiale fra BraMat.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.

Annonse:

Vinterfjellet kan være heftig og deilig, men også rått, brutalt og urettferdig! 

Mandag 14 april ble 4 gutter i 20-30 års alderen meldt savnet etter en topptur. Guttene ble meldt savnet av to venner,da de ikke dukket opp på avtalt sted senere på dagen. De hadde vært sammen med dem på en topptur tidligere på dagen. De 4 andre ønsket å bruke dagen til å ta et fjell til.

Det ble funnet signaler fra deres skredsøkere i et skred fra et helikopter. Skredfaren gjorde at bakkemannskapet ventet en dag før de gikk inn. Alle 4 ble funnet døde.

Svært erfarne fjellfolk

Med tapet av noen av de mest erfarne og ivrige, etterlates et vakuum og et spørsmål om hva som egentlig skjedde? Guttene som ble tatt av skred var vinnere av toppturkonkurranser og svært erfarne fjellfolk. Likevel gikk det galt.

Et skred som ikke var utløst av mennesker

Ulykken skjedde i meget bratt terreng 8ca 45*), en type terreng som svært få toppturutøvere besøker. Skredet har mest sannsynlig kommet overraskende og selvutløst. Altså utløst uten påvirkning av mennesker

Det kan virke som guttene hadde begynt å snu når skredet kom, ingen av skredballongene var utløst i følge friflyt.no

Dette viser at selv de mest erfarne kan gjøre feil. Vi kan aldri bli flinke nok. Ta kurs, les bøker og vær deltagende i alle valg som gjøres på tur. Ikke vær en dilter, en som bare følger helt ukritisk med de andre.

Les også: Toppturkurs, en god investering

Lek med livet?

Det er lett å tenkte at toppturer er en aktivitet som innebærer betydelig fare, men det er alltid en risiko å være ute i naturen. Enten det er på ski innover Hardangervidda, turer i fjellet med tung sekk eller topptur på ski.

Det er all den gleden disse aktivitetene gir som gjør at man velger å være ute. Alle de 10.000 timene man er ute i løpet av et liv som gjør det til et godt liv. Med så mange ute i fjellene skjer det skader og i verste fall med dødelig utfall.

Toppturer på ski har tatt av i Norge og blitt en folkesport. I grunn bør det ligge gode skiferdigheter og gode kunnskaper om fjellet for å forhindre at ulykke skjer. I dag finnes det mye bedre skiutstyr og skredsikkerhetsutstyr, forhåpentligvis øker kunnskapen om fjell i takt med utøverne.

Les også: Pakking av sekken for topptur på ski

Viktig å ha en turplan

Lag turplanen med en alternativ plan, gjerne til et annet fjell. Velg fjell ut ifra hvem som er med på tur og selvsagt forhold og vær. Værmelding er en indikasjon men den kan forandres fort så høyt oppe

Det er viktig å ta valg ut ifra forhold, og har man tatt et feil valg så snu! Det skal ikke være selve målet som skal styre alle valg man gjør!

Annonse:

Sunn&Sprek

Bli med i Sunn&Sprek

Tjenesten er GRATIS og gir deg tilgang til:

  • Webtrening: Tren hvor du vil sammen med en av våre instruktører. Velg mellom styrke/kondisjon, yoga, eller pilates.
  • Sunne, smakfulle oppskrifter med utregnet energi- og næringsinnhold
  • Nye treningsplaner, oppskrifter og tips hver uke