Følg oss

Kontakt

Kontaktskjema

Info

BraMat.no er et nettsted for alle som har interesse for, eller spørsmål om mat, vekt, helse, ernæring og livsstil. BraMat.no drives av seriøse og anerkjente fagfolk med lang erfaring innen vektreduksjon og helse på nett.
Kopiering av tekst og annet materiale fra BraMat.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.

Annonse:

Slik velger du riktige ski. 

For mange blir det ingen påske uten snø, og siste ukenes snøfall gjør at det fleste ikke trenger å reise så langt for å få den riktige påskefølelsen.

Det kan være smart å sjekke tilstanden til dine ski, kanskje på tide med noen nye? Før du drar til butikken må du stille deg noen spørsmål. Skal du gå i tråkkede spor i skogen eller fjellet? Skal du lage egne spor i dyp snø? Hvor mye skal skiene brukes?

Vær også ærlig med deg selv i forhold til  hvor god teknikk har du. Er du nybegynner trenger du en mykere ski en om du er erfaren. En myk ski gir dårligere gli, og man må smøre oftere.

Krev service!

Salgspersonalet i butikken bør kunne hjelpe med å finne riktig ski til akkurat deg. Får du ikke denne servicen, så gå til en annen butikk. Du er nødt til å finne en ski som har riktig spenn i forhold til din tyngde og dine ferdigheter. Det kan fort bli et bomkjøp om du ikke får hjelp til å finne riktige ski. 

Langrennsski

Langrennsski er laget for fart, ikke med tanke på stabilitet og bæreevne. Derfor passer disse best i gode skispor og turer uten mye vekt i sekken. På påskefjellet bør du vurdere noe mere stabile ski hvis du tenker deg utenfor løypene. Det er også viktig med riktige bindinger og varmere sko.

Normale fjellski

Disse skiene er medium brede og passer perfekt for påsketuristen. De passer i skispor og er robuste. De har godt spenn og smørelomme. De passer også til skifeller. Har som oftest litt innsving for bedre kontroll i nedoverkjøring.

Brede fjellski

Disse skiene passer for deg som skal ha tung sekk eller legge dine egne spor. De har gode svingeegenskaper for å lette manøvrering i nedoverkjøring. Til slike ski er det normalt å bruke skifeller.

Feller eller smøring?

De fleste har vel smurt seg bort, med feller er det umulig. Feller er en remse med hår man klistrer under skiene sine. Hårene peker bakover å gjør at du glir lett frem men ikke bakover. På de slakkeste turene fungerer kortfell ypperlig!

Ulempen med feller, er at det er mer friksjon mot snøen enn riktig smøring. Det er stort sett hvis du skal gå topptur, eller bærer en tung sekk at du bør bruke feller. Når du skal kjøre nedover kan fellene bare tas av, og festes igjen når du skal gå opp.

Også feller kan kladde. Dra over en gul glivoks som impregnering i romstemperatur. Da både glir fellen bedre, i tilegg at den trekker mindre vann.

Lengden

Klassiske ski bør være rundt 20 cm lengre enn kroppslengden din, brede ski  bør være rundt 10 cm lengre enn kroppslengden. Staver skal være rundt 30 cm kortere enn det du er, i dyp snø velg gjerne 35-40 cm kortere.

Du kan også velge teleskopstaver, der du kan forandre stavlengde etter terreng og nedfart.

Valg av bindinger

Velger du 75mm-bindingen, vil det gi deg bedre stabilitet i terrenget, fordi mye av skoen er inne i bindingen. Her finnes det også kraftigere varianter for tøft terreng både med og uten hælvaiere.

BC-bindingen vil gir mindre friksjon og en mere elegant gange. Disse bindingene likner morderne langrennsbinding men er kraftigere.

Randonnee ski

Om du planlegger enda brattere turer kan rene toppturski være det du bør ha. Moderne topturski sko og bindinger kan man få svært lette.

Les også Gjør dine ski klare

Les også Alpin-ski guide

Annonse:

Sunn&Sprek

Bli med i Sunn&Sprek

Tjenesten er GRATIS og gir deg tilgang til:

  • Webtrening: Tren hvor du vil sammen med en av våre instruktører. Velg mellom styrke/kondisjon, yoga, eller pilates.
  • Sunne, smakfulle oppskrifter med utregnet energi- og næringsinnhold
  • Nye treningsplaner, oppskrifter og tips hver uke