Følg oss

Kontakt

Kontaktskjema

Info

BraMat.no er et nettsted for alle som har interesse for, eller spørsmål om mat, vekt, helse, ernæring og livsstil. BraMat.no drives av seriøse og anerkjente fagfolk med lang erfaring innen vektreduksjon og helse på nett.
Kopiering av tekst og annet materiale fra BraMat.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.

Annonse:

Bevegelse, store synsinntrykk og action!

Topptur på ski er kanskje verdens vakreste idrett. I Norge kalles dette skibestigning, internasjonalt kalles sporten for Skimountaineering.

Toppturer gjøres ute på fjellet, og ofte over flere fjell. Dette gjør at man må takle varierende snø- og værforhold. Da dette er fellesstart blir det også dueller. Noen er sterkest oppover andre kan ta store jafs i utforkjøringene. Dette er actionsport!

Toppturer på ski er en av Norges mest voksende aktiviteter. De aller fleste gjør dette som en aktivitet på lik linje med å gå fjelltopper på sommeren. På sommeren er kanskje ikke turen ned man gleder seg mest til, men for vinterversjonen er det akkurat dette som er turens høydepunkt.

Dyrt eller billig utstyr

Hvis du vil prøve deg på topptur, men ikke ønsker å bruke for mye penger på det før du vet om dette er noe for deg, kan du bruke de alpin skiene og støvlene du har, og kjøpe såkalte Trekkers til et par tusen.

Man må uansett ha et par feller som klistres under skiene for å kunne gå bratt opp, som tas av når man skal ned igjen. Trekkers er tungt, og fungerer dårlig på lange turer. Alternativet da er kombinasjonen topptur/alpine bindinger som fort koster det dobbelte men gir mere glede på lengre turer.

Alpine ski, bindinger og støvler er tunge, så de som går mye på topptur velger ofte heller støvler, ski og bindinger som er laget for toppturer. Toppturstøvler har en mekanisme som gjør støvlene mer behagelige å gå opp med, samtidige som de kan stives av når man skal ned. Skiene er lettere men fortsatt stive nok til god fart ned fjellet.

Står du både i bakken og går topptur finnes det kombinasjons utstyr som fungere godt begge steder.

Gå sikk sakk opp

Selve toppturteknikken handler om å gå sikksakk opp et fjell på en trygg måte. Går du godt under 30 grader går du som oftest trygt for snøskred. Derfor må turen opp planlegges deretter. Den lille snøskred boken av Kjetil Brattline fra NGI er et must før du beveger deg ut i bratt terreng på snø. Du må også ha sender/mottaker på deg, og en spade og en sonde i sekken. Du må selvsagt lære deg hvordan dette brukes.

Kickturn

Alle som går topptur må lære seg kick turn. Dette er en svingteknikk som benyttes når man skal krysse seg oppover en bratt bakke. Dette bør du trene på før du er i terrenget, i terrenget kan du trene kick turn uten å bruke stavene for og oppnå best mulig balanse og spare energi. Et søk på Youtube kan være en god start.

Gå slakt

De fleste går for bratt på tur. Hvert steg blir tyngre og fører til at man aktiverer mer energikrevende muskelfibre. Du går heller ikke så teknisk godt hvis du går for bratt. Gå slakt, rundt 15 grader, det skal ikke være nødvendig å benytte seg av den høyeste helløfteren.

Gli på skiene

Det er viktig å gli på skiene når du går, uten å løfte skien opp av snøen. Akkurat som langrennsteknikken. Dette kan føles trått med feller, men å gli er likevel mest økonomisk.

Annonse:

Sunn&Sprek

Bli med i Sunn&Sprek

Tjenesten er GRATIS og gir deg tilgang til:

  • Webtrening: Tren hvor du vil sammen med en av våre instruktører. Velg mellom styrke/kondisjon, yoga, eller pilates.
  • Sunne, smakfulle oppskrifter med utregnet energi- og næringsinnhold
  • Nye treningsplaner, oppskrifter og tips hver uke