Følg oss

Kontakt

Kontaktskjema

Info

BraMat.no er et nettsted for alle som har interesse for, eller spørsmål om mat, vekt, helse, ernæring og livsstil. BraMat.no drives av seriøse og anerkjente fagfolk med lang erfaring innen vektreduksjon og helse på nett.
Kopiering av tekst og annet materiale fra BraMat.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.

Annonse:

Slik får du bedre holdning og mer ut av løpeturene.

Jogging og løping er god trening for kondisjonen, men også for kroppskontrollen vår. Det sistnevnte er noe veldig mange glemmer, eller kanskje ikke er klar over.

Viktig med kontroll på overkroppen

For å kunne bevege deg fremover, enten du går eller løper, er du selvsagt avhengig av å kunne bruke bena. Du må klare å løfte føttene nok til å få de over bakken, lande og sparke fra for å drive kroppen fremover. Hvordan man gjør dette er veldig forskjellig, og ulik løpsteknikk sier blant annet noe om hvor effektivt vi løper.

I tillegg til å kontrollere bena og underkroppen, eller hvert fall beveger bena slik at man kommer fremover, er det også svært viktig at du har kontroll på overkroppen. Å jogge med kun med bena uten å ha noe som helst styrke eller kontroll på kjernemuskulatur, øvre rygg, skuldre og armer, blir svært lite effektivt.

En overkropp som er ute av kontroll synker sammen og beveger seg i andre retninger enn fartsretningen, dette fører til at mye av energien vi legger i løpingen forsvinner til å unngå for eksempel at overkroppen setter oss ut av balanse. Vi løper fremover, hvorfor skal da overkroppen bevege seg i alle andre retninger?

Har du noen gang tenkt på at løping er god trening for både mage og rygg?

Når du løper må kroppens muskler samarbeide for å opprettholde en god holdning der kjernen er sterk, skuldrene er senket, og brystet kommer opp og frem.

Har du ikke styrke eller kontroll på spesielt kjernen og øvre rygg vil du se ut som om du knekker på midten for hvert steg du tar. Steget ditt blir utrolig seigt og lite effektivt, og du mister muligheten til å få utfordret kjernemuskulaturen.

Få med deg armene!

I tillegg til at vi må ha kontroll på kjernemuskulaturen, skuldre og rygg når vi løper, er det viktig å huske på at armene også må være med.

Om både overkropp og armer svinger og roterer fra side til side når du løper, blir hele løpingen veldig lite effektiv. Du bruker mye energi på å svinge fra side til side, energi som du burde bruke til å bevege deg fremover i fartsretningen og prestere bedre og bedre for hver økt.

Senk skuldrene, og bruk armene som hver sin pendel som nettopp pendler langs kroppen. Albuene bør holdes vertikale inn til overkroppen, altså i fartsretningen.

God løpeholdning gir god kroppsholdning

Som ved mye annen trening, er du avhengig av en god kroppsholdning for å for å utføre løpeteknikken mest mulig effektivt.

Sørger du for en god holdning på trening, får du også en god holdning resten av døgnet!

Artikkelen er hentet fra Helene Høimyr sin blogg: Kunnskapsriktrening

Annonse:

Sunn&Sprek

Bli med i Sunn&Sprek

Tjenesten er GRATIS og gir deg tilgang til:

  • Webtrening: Tren hvor du vil sammen med en av våre instruktører. Velg mellom styrke/kondisjon, yoga, eller pilates.
  • Sunne, smakfulle oppskrifter med utregnet energi- og næringsinnhold
  • Nye treningsplaner, oppskrifter og tips hver uke