Følg oss

Kontakt

Kontaktskjema

Info

BraMat.no er et nettsted for alle som har interesse for, eller spørsmål om mat, vekt, helse, ernæring og livsstil. BraMat.no drives av seriøse og anerkjente fagfolk med lang erfaring innen vektreduksjon og helse på nett.
Kopiering av tekst og annet materiale fra BraMat.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.

Annonse:

Utetrening i kulda er fantastisk!

Vinteren byr på kjøligere dager, og snøen har lagt seg i noen deler av landet. 

Årets sesong for utetrening har vært lang og flott, og veldig mange har benyttet sjansen til å ta seg ukentlige løpeturer ute litt senere enn vanlig. Dessverre er det mange som trekker innendørs når gradestokken viser rundt null grader, ofte fordi løping utendørs i kjølig luft blir oppfattet som farlig, eller ubehagelig. 

Her får du tilgang til massevis av utetreningsøkter. 

Kroppen tåler mye

Heldigvis er det forskjell på under minus 15 grader og over. Kroppen tilpasser seg godt trening ute så lenge det ikke blir for kaldt, særlig om vi tar noen smarte valg både før og under treningsøkten. 

Det mange er redde for er at det er farlig å inhalere for kald luft underveis i en treningsøkt, dette blir et reelt problem for personer med kuldeastma, men ikke for de aller fleste andre. 

Kjølig luft i ansiktet vil påvirke nervesystemtet slik at for eksempel lungeaktivitet senkes, og dermed påvirker hjertets arbeidsfrekvens. Dette kan enkelt motvirkes ved å dekke til hals og ansikt om det er veldig kaldt ute. 

I kjølige omgivelser vil det meste gå litt tregere enn i varmen, noe som gjør at oppvarming blir ekstra viktig for å få i gang kroppen skikkelig før man presser seg selv. I tillegg er det smart å kle seg akkurat passe i forhold til tempraturen, som regel litt mindre enn det man tror man behøver å ha på seg. 

Skal du stoppe opp underveis, eller har en lang transportetappe etter at treningsøkten er ferdig er det smart å ha med seg ekstra tøy å trekke over når aktiviteten stopper. En varm og svett kropp blir raskt kald i minusgrader.

Test ut denne utetreningsøkten!

Kjenn etter hvordan din kropp faktisk reagerer!

Det finnes mange studier på aktivitet i ulike temperaturer, og det finnes også mange sprikende resultater. Det som kanskje kan konkluderes med er at det er veldig viktig å kjenne etter hvordan din kropp faktisk responderer på trening i kulda. Kjenn etter, og vær ærlig med deg selv. Har du alltid tenkt at det ikke kan være bra for noen å trene utendørs i desember kan det være vanskelig å se bort fra dette og faktisk lytte til om kroppen din takler det. 

Så lenge du hører på signalene kroppen gir, vil utetrening i kulda tilpasse seg ganske automatisk med tanke på intensitet og hvor hardt akkurat du presser deg selv.

Å nyte naturen hele året er absolutt å anbefale!

Strauss 2011, Sandsund SINTEF, Keith 1990.
Annonse:

Sunn&Sprek

Bli med i Sunn&Sprek

Tjenesten er GRATIS og gir deg tilgang til:

  • Webtrening: Tren hvor du vil sammen med en av våre instruktører. Velg mellom styrke/kondisjon, yoga, eller pilates.
  • Sunne, smakfulle oppskrifter med utregnet energi- og næringsinnhold
  • Nye treningsplaner, oppskrifter og tips hver uke