Følg oss

Kontakt

Kontaktskjema

Info

BraMat.no er et nettsted for alle som har interesse for, eller spørsmål om mat, vekt, helse, ernæring og livsstil. BraMat.no drives av seriøse og anerkjente fagfolk med lang erfaring innen vektreduksjon og helse på nett.
Kopiering av tekst og annet materiale fra BraMat.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.

Annonse:

Få raskere resultat av treningen.

Mange har planer om å komme skikkelig i gang med trening. Det er bra!

Men, en del som har bestemt seg for å få et nytt og bedre treningsliv går i fella og starter altfor hardt, og går på en skikkelig smell. Noen møter til og med veggen eller får avsmak på trening. Dette kan du unngå hvis du følger treningsprinsippet om å trene SMART!

At treningsplanen din er nøye gjennomtenkt og planlagt er avgjørende for å oppnå resultater. Huskeregelen om å trene SMART kan hjelpe deg med å oppnå resultater raskere. 

Målsetting (S.M.A.R.T)

Hver bokstav i ordet SMART, er første bokstaven i ord som er viktige å huske på for deg som trener: 

SPESIFIKT: tren på det du skal bli god på!

MÅLRETTET: vær målrettet med treningen. Sett deg et hovedmål, hva vil du oppnå med treningen? Hvorfor skal du begynne å trene? Hva er behovet ditt? Deretter lager du flere delmål på veien mot hovedmålet. Dette skaper motivasjon og mestring når du har gjennomført delmålene dine. Veien til hovedmålet virker heller ikke så langt unna.

AMBISIØST: Sett deg et ambisiøst mål, men husk, det skal være oppnåelig!

REALISTISK: sett deg realistiske mål. Ikke sammenlign deg med andre eller ha som mål å se ut som en kjendis som ikke engang kaster skygge av seg. Finn ut hva som er realistisk for DEG, både i forhold til hva du klarer å gjennomføre, og i forhold til hvor mye tid du kan sette av til treningen.

TIDSBESTEMT: vær tidsbestemt i forhold til tid du kan bruke på treningen. Prioriter tid til trening!

Her er treningsprinsippene

Belastning og tilpasning: Den viktigste grunnen til at vi kan forberede prestasjonen vår ved trening er at kroppen har evnen til å tilpasse seg belastningen den blir utsatt for over en viss tid. Skal du trene for å bli i bedre form eller kanskje bare holde formen ved like, må du belaste kroppen din mer eller like mye som tidligere.

Kroppens evne til å tilpasse seg belastningen den blir utsatt for er avhengig av mange faktorer, blant annet kjønn, arv, alder, treningstilstand, hva og hvor mye du spiser/trener og restitusjon. En utrent person vil merke stor fremgang på kort tid ved å begynne å trene 2-3 ganger i uken.

Husk og varier treningsbelastningen du utsetter kroppen for. Noen økter skal være korte og harde, mens andre økter skal være lange og rolige. Finn en balansegang og gi hele tiden kroppen nye utfordringer.

Variasjon: Det er viktig å variere treningsform og underlag for å unngå belastningsskader og for å holde på motivasjonen. Finn 2-3 (eks; styrke, løpe og aerobic/løpe inne/ute i skog og mark etc.) treningsformer du trives med og bytt mellom dem.

Progresjon: Kroppen tilpasser seg fort gitt treningsmengde, da er det viktig å øke mengden for at du skal få videre fremgang. Å øke mengden kan være i form av å løfte tyngre vekter, eller presse seg mer på utholdenhetstreningen, ved for eksempel å kjøre to intervall( linke intervalltrening) økter i uken.

Husk alltid god oppvarming og nedtrapping!

Bruk dette som generell kunnskap som skal ligge til grunn, og lag et treningsprogram ut fra det du nettopp har lest.

Lykke til!

Annonse:

Sunn&Sprek

Bli med i Sunn&Sprek

Tjenesten er GRATIS og gir deg tilgang til:

  • Webtrening: Tren hvor du vil sammen med en av våre instruktører. Velg mellom styrke/kondisjon, yoga, eller pilates.
  • Sunne, smakfulle oppskrifter med utregnet energi- og næringsinnhold
  • Nye treningsplaner, oppskrifter og tips hver uke