Følg oss

Kontakt

Kontaktskjema

Info

BraMat.no er et nettsted for alle som har interesse for, eller spørsmål om mat, vekt, helse, ernæring og livsstil. BraMat.no drives av seriøse og anerkjente fagfolk med lang erfaring innen vektreduksjon og helse på nett.
Kopiering av tekst og annet materiale fra BraMat.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.

Annonse:

Nedsatt hjertefunksjon av å trene hardt?

Australske forskere har nå sett på effektene i hjertet av ekstrem utholdenhetstrening. Ikke overraskende fant det ut av for mye av det gode er heller ikke gunstig!

En stor andel atleter i grener som triatlon, ironman og maraton har hjerterytme-problemer, da oftest atrieflimmer. Artiet er forkamrene i hjertet, flimmer oppstår om pacemakercellene aktiveres urytmisk.

Les mer om hjertemuskelen her.

I studien undersøktes 40 atleter med en gjennomsnittsalder på 37 år. Alle trente MER enn 10 timer i uken og hadde plassering på øverste fjerdedelen av resultatlisten på utførte konkurranser. Ingen hadde tidligere hjerteproblemer, som var oppdaget ihvertfall.

Forskerene fant utelukkende en 10% reduksjon i funksjon på høyre hjertekammer hos alle deltakerene rett etter løp. Mest hos deltakere i ultratriatlon og minst hos maratondeltakere.

Høyre hjertekammer var forstørret, og funksjonen nedsatt på alle måter. Konsekvensene av dette på lang sikt kan ikke avgjøres, da dette krever langtidsstudier av effektene.

I Norge har en liknende studie blitt gjort på Birken-deltakere, og funnene pekte i samme retning. Her fokuserte de imidlertid på venstre forkammer, hvor uregelmessigheter kan føre til hjerteflimmer.

I aldersgruppen menn over 58 år fant de en forekomst av hjerteflimmer på 18%, mot rundt 1% ellers i befolkningen.

Hos kvinner fant de at i gruppen over 60 år hadde 14% opplevd hjerteflimmer, mot 3-4% hos resten av befolkningen.

Viktig å lytte til kroppen!

I eldre kan ekstrem trening føre til effekter i hjertet som gir økt risiko for hjerteproblemer. Dette vil også øke om væsketilførsel særlig under langvarig trening ikke er tilstrekkelig. I tillegg er oppvarming viktigere jo eldre vi blir.

Signalene vi får fra kroppen før, under og etter trening er svært viktig å lytte til!

Denne studien kan vise at ekstreme forhold til trening heller ikke er bra. Her gjelder ikke "jo mer jo bedre", og effekten blir omtalt som "Trouble in paradise". Husk også på at forsøkspersonene hadde en treningsmengde på mer enn 10 timer i uken!

Ikke farlig å trene hardt

Noen vil kanskje sitte igjen med en oppfatning om at trening er farlig. IKKE gjør det! Det er ikke ukjent at atleter som trener mer enn oss vanlige mosjonister, som de aller fleste er, kan få effekter på hjertet. Ved ekstreme mengder utholdenhetstrening kan hjertet vokse (hypertrofi), som alle andre muskler etter riktig stimuli. Dette er ikke noe man ønsker å oppnå.

Forskerene anbefaler INGEN å stoppe treningen, men heller å være bevisst på å lytte til kroppen.

En balanse mellom ingen aktivitet og ekstreme mengder aktivitet er som regel det beste!

Artikkelen er hentet fra Helene Høimyrs blogg Kunnskapsriktrening.blogg.no

Annonse:

Sunn&Sprek

Bli med i Sunn&Sprek

Tjenesten er GRATIS og gir deg tilgang til:

  • Webtrening: Tren hvor du vil sammen med en av våre instruktører. Velg mellom styrke/kondisjon, yoga, eller pilates.
  • Sunne, smakfulle oppskrifter med utregnet energi- og næringsinnhold
  • Nye treningsplaner, oppskrifter og tips hver uke