Følg oss

Kontakt

Kontaktskjema

Info

BraMat.no er et nettsted for alle som har interesse for, eller spørsmål om mat, vekt, helse, ernæring og livsstil. BraMat.no drives av seriøse og anerkjente fagfolk med lang erfaring innen vektreduksjon og helse på nett.
Kopiering av tekst og annet materiale fra BraMat.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.

Annonse:

Glem tommelfingerregelen om at 500 kcal mindre per dag vil få deg ned i vekt.

I alle år har ernæringsfysiologer og leger fortalt sine pasienter at hvis de får i seg 500 kcal mindre per dag enn de egentlig har behov for, vil vekten gå ned ca. 0,5 kg per uke.

Dette stemmer i beste fall den første uken, i hvert fall hvis du veier mange kilo for mye, sier Jøran Hjelmesæth, professor ved Universitetet i Oslo og leder ved senter for sykelig overvekt ved sykehuset i Vestfold.

Dette er godt beskrevet i artikkelen «Quantification of the effect of energy imbalance on bodyweight», publisert i det anerkjente tidsskriftet Lancet.

Så mange kalorier trenger du

Som en tommelfingerregel pleier vi å si at en person trenger rundt 30 kcal per kg kroppsvekt for å holde vekten. Det betyr at en som veier for eksempel 130 kg, vil holde en stabil ved ved å ha et energiinntak på 3900 kcal.

”Hvis denne personen vil ned i vekt, skulle man i følge gamle antakelser tro at vekten ville gått nedover hvis denne personen kuttet fra 3900 til 3400 kcal per dag. I praksis ser vi at det ikke stemmer. Ofte må slike personer ned til under 2000 kcal per dag for at vekten skal fortsette nedover”, sier professor Hjelmesæth.

To grunner til at du trenger mindre enn du tror

Jo større kropp du har, jo mer kalorier trenger du for å holde en stabil vekt. Hvis du går ned i vekt, vil du derfor trenge mindre kalorier enn du gjorde før du gikk ned i vekt. Dette er det mange som glemmer. De slanker seg, og tror at de kan gå tilbake til samme matinntak som før de slanket seg når de har oppnådd den vekten de ønsker.

Slanker du deg, må du være klar over at kroppen og dermed kaloribehovet blir lavere etter slankekuren.

I tillegg kommer den såkalte spareblusseffekten. ”Kroppen vår er laget slik at hvis den går mye ned i vekt, så oppfattes dette som et faresignal. Kroppens signal for å fortelle at du er i fare, er at den gjør deg sulten. Samtidig er kroppen smart og setter seg på sparebluss. Da bruker den mindre energi enn du tror den trenger”, sier Hjelmesæth.

Ny måte å regne energibehov på

I Lancet-artikkelen illustreres en ny måte å regne på, som tar hensyn spareblusseffekten, og at energibehovet går ned ettersom vekten går nedover.

I denne studien bruker de følgende regnestykke for å forutsi tiden det vil ta for en overvektig person å gå ned i vekt:

Hver endring i energiinntak på 24 kcal per dag, vil gi en kroppsvektendring på 1 kg på ti år. Halvparten av dette (0,5 kg) vil du ha oppnådd etter et år. Etter tre år, vil du ha nådd 95 prosent av vektendringen.

Basert på denne utregningen har Hjelmesæth laget følgende vekttabell:

kalkulator

Kilde:

Jøran Hjelmesæth

http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736%2811%2960812-X/abstract

Annonse:

Sunn&Sprek

Bli med i Sunn&Sprek

Tjenesten er GRATIS og gir deg tilgang til:

  • Webtrening: Tren hvor du vil sammen med en av våre instruktører. Velg mellom styrke/kondisjon, yoga, eller pilates.
  • Sunne, smakfulle oppskrifter med utregnet energi- og næringsinnhold
  • Nye treningsplaner, oppskrifter og tips hver uke