Følg oss

Kontakt

Kontaktskjema

Info

BraMat.no er et nettsted for alle som har interesse for, eller spørsmål om mat, vekt, helse, ernæring og livsstil. BraMat.no drives av seriøse og anerkjente fagfolk med lang erfaring innen vektreduksjon og helse på nett.
Kopiering av tekst og annet materiale fra BraMat.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.

Annonse:

Lurer du på hva du bør spise for å holde vekten etter en slankekur? Her har du svaret!

Med professor Arne Astrup i spissen, har danske forskere gjort en stor og omfattende undersøkelse der man har sett på hva slags kosthold som er det beste for å forebygge vektoppgang etter en vektreduksjon. Konklusjonen er at et kosthold med mer protein og med langsomme karbohydrater fremfor raske, er det beste for å forebygge vektoppgang.

Jojo-slanking

En ting er å gå ned i vekt, en helt annen ting er å holde seg der. Med nok motivasjon, tilstrekkelig bevegelse og et kosthold som gir deg mindre kalorier enn du egentlig trenger, vil de aller fleste klare å gå ned i vekt. Jo mindre du spiser og jo mer du beveger deg, jo raskere vil vektnedgangen sannsynligvis gå. En vektnedgang på både 10 og 20 kilo på relativt kort tid, er derfor ikke uvanlig. Problemet er bare å holde vekten nede når vektreduksjonsfasen er over. Mange som går ned i vekt, går derfor like raskt opp igjen, og blir dermed det vi kaller for jo-jo slankere. Vekten går ned og opp, og ned og opp igjen..

Sulten vinner

Det er flere grunner til at det er vanskelig å holde vekten nede etter en slankekur. En av grunnene er at mange som går ned i vekt, er litt for ivrige, og går derfor altfor raskt ned i vekt. Går du for fort ned i vekt, vil du ikke bare miste fett, men også muskler. Siden det er musklene dine som står for forbrenningen i kroppen, betyr det at den tapte muskelmassen fører til lavere forbrenning. Du har altså en lavere forbrenning enn før du gikk ned i vekt, noe som gjør at du må spise mindre enn du er vant til for å ikke gå opp i vekt igjen.
En annen årsak til at det er vanskelig å holde vekten nede, er at det er begrenset hvor lenge man orker å være sulten. En ting er å slanke seg i noen uker eller mnd. Da kan man til nød holde ut suget etter mat og søtsaker. En helt annen ting er å være sulten resten av livet. Det er det veldig få som klarer.

Derfor er sammensetningen av kostholdet så viktig!

Unngå sult og søtsug

I undersøkelsen til Arne Astrup, så man at et kosthold der man spiser langsomme karbohydrater fremfor raske, og der man spiser litt mer protein enn hva de generelle anbefalingene sier, vil det være betydelig lettere å holde vekten etter en vektreduksjon. Dette er egentlig ikke så rart ettersom vi vet at både proteiner og langsomme karbohydrater metter svært godt. Det er også andre fordeler med et slikt kosthold. Velger du langsomme karbohydrater fremfor raske, vil blodsukkeret ditt holde seg stabilt, noe som blant annet gir mindre søtsug, mindre appetitt og mindre risiko for overspising.

Slik gjør du det i praksis

I følge studien til Astrup, bør du ha et proteininntak på rundt 25 E % hvis du ønsker å holde vekten etter en slankekur. Dette er litt mer enn dagens anbefalinger som ligger på 10-20 E%, men det er altså ikke snakk om et kosthold med enormt store mengder protein. Denne mengden protein får du høyst sannsynlig i deg hvis du er litt ekstra bevisst på å spise kjøtt, fisk, kylling, egg, magre melkeprodukter eller belgfrukter til hvert måltid.

Studien viste også at man bør velge langsomme karbohydrater fremfor raske. Dette gjør du ved å kutte ut lyst brød og andre bakevarer bakt på finmalt mel, velge grovt brød og knekkebrød fremfor lysere typer, bruke fullkornspasta og villris, og spise mye grønnsaker. Samtidig bør du drikke lite brus, juice, saft og annen sukkerholdig drikke, og begrense inntaket av godteri, søte bakevarer og andre matvarer som inneholder mye sukker og/eller stivelse.

Annonse:

Sunn&Sprek

Bli med i Sunn&Sprek

Tjenesten er GRATIS og gir deg tilgang til:

  • Webtrening: Tren hvor du vil sammen med en av våre instruktører. Velg mellom styrke/kondisjon, yoga, eller pilates.
  • Sunne, smakfulle oppskrifter med utregnet energi- og næringsinnhold
  • Nye treningsplaner, oppskrifter og tips hver uke