Følg oss

Kontakt

Kontaktskjema

Info

BraMat.no er et nettsted for alle som har interesse for, eller spørsmål om mat, vekt, helse, ernæring og livsstil. BraMat.no drives av seriøse og anerkjente fagfolk med lang erfaring innen vektreduksjon og helse på nett.
Kopiering av tekst og annet materiale fra BraMat.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.

Annonse:
Katekiner er et flavonoid av typen flavanol.

I plantene virker de soppdrepende og har antibakterielle egenskaper. Særlig grønn te inneholder mye katekiner. En type katekinene vi finner i grønn te er epigallokatekin-3-gallat (EGCG). Katekiner fra te assosieres med god helse. Laboratorieforsøk har vist at katekinet EGCG kan forhindre oksidasjon av LDL-kolesterolet. Oksidert LDL-kolesterol er et avgjørende trinn i utviklingen av aterosklerotisk plakk og derpå hjerte- og karsykdom. Desto lengre teen trekkes, desto mer katekiner gir den. Vi finner også katekiner i matvarer som bønner, brokkoli, hvit te, kakao og vin, sjokolade, druer, kirsebær, epler og aprikoser. Ekstrakt av te inneholder mer katekiner enn ekstrakt fra svart te. Ekstraktene har vært prøvd ut i flere studier. En japansk studie viser at store doser katekiner kan redusere kroppsfettet. Det må imidlertid forskes mer før vi vet om grønn te kan forebygge overvekt. I følge WORLD CANCER RESEARCH FUND OG AMERICAN INSTITUTE FOR CANCER RESEARCH kan te muligens redusere risikoen for magekreft.

DIN SUNN&SPREK UKE

Annonse:

Siste tester

Annonse:
Diett eller livsstilsendring?
Vi er så heldige at vi hadde Jørgine med på laget da vi startet Sunn&Sprek. Her er en av 6 treningsøkter for treningssenter som Jørgine satt sammen for oss. Tren gjerne denne i noen uker før du går over til neste økt. Dette vil gi deg variasjon, noe som er viktig for progresjon.
Hei! Jeg lurer på om riskaker er usunt? Vet at det finnes mange ulike typer, der noen sikkert verre enn andre. Jeg har lest flere steder at riskaker ikke er bra å få i seg pga usunne karbohydrater osv. Men f.eks. de som inneholder 98%fullkornsris, ser ikke hvordan dette kan være så dårlig å spise? Jeg er veldig glad i å spise dette som snacks/mellommåltid, men tør ikke spise for mye av det etter å ha lest at det er en “versting”. Klinisk ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius svarer: {loadposition ekspertsvar_cathrine} Hei og takk for spørsmål! Riskaker inneholder lite kalorier, men riskaker er også er rike på raske karbohydrater. Både fordi de er laget av hvit ris, og fordi puffet ris kan gi en enda raskere blodsukkerstigning enn vanlig kokt ris. Hvit ris gir lite annen næring enn raske karbohydrater, og er derfor bare en kilde til kjapp energi. Siden riskaker inneholder mye raske karbohydrater, lite fiber, og minimalt med protein, metter det dårlig. Derfor er riskaker kanskje ikke et lureste å spise for de som ønsker å passe vekten/gå ned i vekt. Greit å vite om karbohydrater og blodsukker Sunnere med riskaker av fullkorn? På en måte er riskaker av fullkorn et sunnere valg, fordi de inneholder mer fiber og næringsstoffer, og også mindre raske karbohydrater. Men så er det bare det at riskaker kan inneholde noe som heter uorganisk arsen, og innholdet av uorganisk arsen kan være høyere i riskaker laget av fullkornsris fordi arsenet er bundet til skallet på risen. Verdt å vite om arsen i ris og sjømat Giftig i store mengder Arsen er et grunnstoff som finnes i jord og i grunnvann. Derfor vil risplanten og andre planter ta opp arsen, noe som gjør riskaker, «rismelk» og andre risprodukter kan ha et nokså høyt innhold av uorganisk arsen sammenliknet med andre mat- og drikkevarer. Uorganisk arsen er den mest helsesskadelige formen av arsen. Langvarig eksponering for uorganisk arsen kan blant annet øke risikoen for kreft i lunger, hud, urinblære og nyrer. I 2018 analyserte Mattilsynet næringsinnholdet og innholdet av tungmetaller i en rekke risprodukter, og fant ut at riskaker inneholder såpass mye urorganisk arsen at det ikke skal gis til småbarn. Det er foreløpig ingen anbefalinger i forhold til riskaker til voksne, men ettersom riskaker uansett ikke er et veldig sunt valg, så ville jeg vel nok vurdert å begrense inntaket av dette. Ikke gi riskaker til småbarn! Beste hilsen Cathrine