Følg oss

Kontakt

Kontaktskjema

Info

BraMat.no er et nettsted for alle som har interesse for, eller spørsmål om mat, vekt, helse, ernæring og livsstil. BraMat.no drives av seriøse og anerkjente fagfolk med lang erfaring innen vektreduksjon og helse på nett.
Kopiering av tekst og annet materiale fra BraMat.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.

Annonse:

Hvordan kan jeg legge på meg muskler?

Hei!

Jeg har hørt at når en skal øke muskelmasse bør en ligge i kalorioverskudd. Jeg er undervektig og ønsker å legge meg på meg muskler. Jeg trener lett styrketrening (20-30min) hver dag. Blir kalorioverskuddet til muskler eller lagres endel av det som fett?


Muskelfysiolog og personlig trener Helene H svarer deg.

Hei

Takk for godt sprøsmål om kalorioverskudd, muskler og fett. Det er helt riktig at kroppen trenger et kalorioverskudd, tilgang på energi, for å øke muskelmassen. Dette er fordi det krever mye energi, og byggestener for å både opprettholde, og bygge opp muskulaturen. 

For å bygge muskler er første prioritet å tilføre kroppen nok energi, særlig på de dagene vi trener. Hvordan styrketreningen bør legges opp er også noe å tenke på, da lett styrketrening ikke gir like mye muskelbyggende impulser som tyngre styrketrening. Er du nybegynner, eller veldig undervektig er det svært viktig å starte oppbygningen rolig, så lett styrketrening de første ukene vil få i gang kroppen, og gjøre at du kan unngå skader og overbelastning. Husk på dette når du begynner å trene mer målrettet for å legge på deg muskelmasse. 

Om kroppen er i energioverskudd vil riktig type styrketrening bidra til at energien brukes til å øke muskelmassen, og vil ikke i like stor grad lagres som fett som hos personer som er inaktive. Om alt energioverskuddet går med til muskelbygging, og ingenting til lagring av fettvev er så og si umulig å forutse. Med nøye planlegging, og nøyaktig sammensetning av kosthold og trening vil oppbygningen av muskelmassen bli mer målrettet. Med regelmessig styrketrening vil du ha store muligheter til å øke muskelmassen din. Husk at det er snakk om et kalorioverskudd som ikke er altfor for stort.

Med en negativ energibalanse og i tillegg et utgangspunkt med lav fettprosent vil kroppen ikke ha mulighet til å bygge opp muskulatur uansett hvor hardt vi trener. Dette vil over tid føre til at den lille muskelmassen vi ha vil brytes ned for å få tilgang på energi, og vi bryter ned kroppen istedet for å bygge oss opp. 

Tenk derfor at å legge på seg litt fettmasse, men mest muskelmasse vil gi en sterkere og mer motstandsdyktig kropp! 

Les gjerne mer om styrketrening her

Hilsen Helene Høimyr

Annonse:

Sunn&Sprek

Bli med i Sunn&Sprek

Tjenesten er GRATIS og gir deg tilgang til:

  • Webtrening: Tren hvor du vil sammen med en av våre instruktører. Velg mellom styrke/kondisjon, yoga, eller pilates.
  • Sunne, smakfulle oppskrifter med utregnet energi- og næringsinnhold
  • Nye treningsplaner, oppskrifter og tips hver uke