Magnesium er et av de viktigste mineralene for kroppen vår. Likevel er det mange som ikke får i seg nok, noe som kan gi utslag i alt fra tretthet til hormonelle ubalanser.
Har du hørt om spermidin? Denne naturlige forbindelsen, som finnes i matvarer som hvetekim og modne oster, kan være hemmeligheten bak å bremse aldringsprosessen.
Lyst til å bake, men spiser egentlig ikke julekaker? Kanskje du har lyst til å lage noen spiselige julegaver også?
Enkel og kjempegod vegetargryte med poteter, linser, tomater og eksotisk krydder.
Har du noen ganger lurt på hvorfor du kan få lyst på søtsaker etter at du har spist deg stappmett på middag?
Pølser med hjemmelaget potetstappe, rotgrønnsaker og sterk sennep kan være skikkelig god høstmat. Men da gjelder det å velge riktige pølser!
Nøtter er en naturlig energi- og næringsrik råvare som på mange måter kan berike kosten vår.
Har du lyst til å holde deg ung, frisk og funksjonell så lenge som mulig? Da bør du lese videre!
Gresskar er mer enn halloweenpynt, den er en deilig kalorifattig antioksidantkilde.
Visste du at quinoa, bokhvete og amarant ikke er ekte korn? Men de har mange helsefordeler!
Bruker du honning i teen, kokosblomstsukker når du baker, eller lønnesirup over pannekakene fordi du tror det er sunnere enn hvitt sukker? Da bør du lese videre!.
Alle er enige om at vi bør få i oss mer råvarer, mer plantemat, og mindre ultraprosessert mat og drikke som inneholder minimalt med råvarer, og ofte mye unødvendig «fyllstoff».
Men for noen kan det bli litt negativ fokus, der de er mest opptatt av hva de IKKE bør spise, og glemmer at det er veldig mye mat og drikke som ikke er ultraprosessert.
Språket vårt har ikke et godt ord som beskriver mat som IKKE er ultraprosessert. I
Vi trenger et ord som er enkelt, beskrivende og positivt ladet. Et begrep som beskriver det kostholdet som "alle" som arbeider innenfor kosthold og ernæring er enige om at er bra for oss.
Og nå har noen kloke hoder kommet frem til et slikt ord! Ordet er «renvare». Med «renvare menes alt av mat og drikke som IKKE er ultraprosessert.
Både råvarer, ingredienser, og mat- og drikkevarer som er prosesserte, men ikke ultraprosesserte, vil kunne omtales som renvare.
Har vi et kosthold med mest mulig «renvare», så vil vi automatisk få i oss nok av alle de næringsstoffene vi trenger, mindre av det vi ikke trenger og som nødvendigvis ikke er så bra med oss, og vi vil med høy sannsynligvis også føle oss langt mer mette og tilfredse.
Vi vil få i oss mer fiber og protein, som er de næringsstoffene som metter best, og ved å begrense inntaket av ultraprosessert mat og drikke vil vi også redusere risikoen for å overspise, altså spise mer enn vi trenger. Grunnen til dette er at en del av den ultraprosesserte maten ofte har en sammensetning og konsistens som gjør at vi spiser mer enn vi trenger.
Vi i Bramat.no jobber jobber for positiv og enkel kommunikasjon i forhold til kosthold og helse. Ord, utrykk og forklaringer som gjør det enklere for oss alle å velge mer av den maten som er bra for oss, og mindre av det som nødvendigvis ikke er så bra for oss.
Derfor stiller vi oss bak begrepet renvare, og håper at dette kan bidra til å skape mindre forvirring, og større enighet om hvordan et bra kosthold kan formidles på en enkel måte.
Vår ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius gjorde litt av det samme i 2012 da hun lanserte begrepet «grovkarbo» for å rydde opp i forvirringen i etterkant av lavkarbobølgen. Den gang ble «grovkarbo» kåret til et av årets beste nykommerord av språkrådet. Kanskje blir «renvare» også et slikt nytt ord?
Krydder og urter gir ikke bare maten smak, men gjør den også langt sunnere.
Har du blåbær i fryseren som du ikke vet hva du skal bruke til? Da bør du lage denne blåbærpuddingen!
Inneholder mer vann og mindre kjøtt enn du tror.
Stoffer i maten kan gi bedre helse og bremse aldring.
Grønnkål er en fantastisk grønnsak, som stortrives i vår norske natur. I en herlig grønn pesto blir den perfekt til hjemmelaget pasta.
Mindre ost, mindre næringsstoffer og mer salt enn vanlig gulost.
Dersom vi alle skal spise fisk i tråd med anbefalingene, går vi tom for fiskeolje.
Sunt med frø, men se opp for noen av dem!
Sosiale medier flommer over av påstander om at planteoljer, særlig frøoljer, er giftige og usunne.
Et lavt seleninntak kan være en medvirkende faktor til sykdom og dårlig helse.
Hjemmelaget majones er enkelt å lage og smaker mye bedre enn den du får i butikken. Trikset er å bruke ingredienser med samme temperatur, og å være veldig tålmodig når man sper med oljen.
Hvis du har vært på sopptur, har du antakelig truffet på denne typen. Små gyllne, og temmelig like ekte kantarell. Ihverfall for oss som ikke er virkelige soppkjennere.