• Kosthold
  • Oppskrifter
  • Helse
  • Medlemsklubb
  • Logg inn
  • Tester
  • Næringsstoffer
  • Matvarer
  • Livsstil
  • Helse
  • Barn
  • Gravide
  • Faktaark
  • Oppskrifter
      • Back
      • Menyer
      • Frokost
      • Lunch/kvelds
      • Mellommåltid
      • Middag
https://bramat.no/produkter/grotmiks/
https://bramat.no/produkter/grotmiks/
  1. Forsiden
  2. Kosthold
  3. Næringsstoffer

Næringsstoffer

Kosthold Næringsstoffer, unsplash.com Luke Michael

Derfor bør flere kvinner bruke kreatin

Detaljer
Skrevet av: Cathrine Borchsenius, Klinisk ernæringsfysiolog (MSc/Cand.scient. klinisk ernæring)
Publisert 06. mai 2025

Kreatin er et av de mest studerte kosttilskuddene innen idrettsernæring hvor det har vært brukt i mange år for å øke muskelstyrke og prestasjon. Men nyere forskning viser at dette kosttilskuddet kan ha langt flere bruksområder, og at kreatin kan være spesielt gunstig for kvinner gjennom hele livsløpet – fra menstruasjon og graviditet til overgangsalder og høy alder.

Fakta og myter om proteiner og trening

Detaljer
Skrevet av: Therese Mathisen, klinisk ernæringsfysiolog (Cand.scient/MSc. klinisk ernæring)
Publisert 08. april 2025

Har du lyst til å bygge muskler? Her er alt du trenger å vite om proteiner og trening. 

Får ikke nok jern fra maten

Detaljer
Skrevet av: Cathrine Borchsenius, Klinisk ernæringsfysiolog (MSc/Cand.scient. klinisk ernæring)
Publisert 05. april 2025

Lave jernlagre kan også gi symptomer på jernmangel. Noen ganger kan det være nødvendig med jerntilskudd. 

Får du i deg nok kolin?

Detaljer
Skrevet av: Cathrine Borchsenius, Klinisk ernæringsfysiolog (MSc/Cand.scient. klinisk ernæring)
Publisert 18. mars 2025

Kolin er et viktig næringsstoff som først ble anerkjent som essensielt i 1998. Kolin spiller en stor rolle i kroppen vår, men mange får likevel ikke i seg nok gjennom kostholdet.

Visste du at tang kan inneholde mye jod?

Detaljer
Skrevet av: Veronica Nagelsen, HI og Lidunn Mosaker Boge, Nofima
Publisert 23. februar 2025

Tang og tare kan inneholde mye jod. Men hvor mye blir tatt opp i kroppen vår? Og hvor mye forsvinner når det tilberedes som mat?

Her er matvarene som gir deg mye magnesium

Detaljer
Skrevet av: Cathrine Borchsenius, Klinisk ernæringsfysiolog (MSc/Cand.scient. klinisk ernæring)
Publisert 08. februar 2025

Magnesium er et viktig mineral som kroppen trenger til mange ulike prosesser, blant annet for muskler, nerver, energi, hjerte og stresshåndtering.

Vet du forskjellen på salt og natrium?

Detaljer
Skrevet av: Lise von Krogh, Ernæringsfysiolog (MSc./Cand.scient. ernæringsbiologi)
Publisert 06. februar 2025

De aller fleste av oss får i oss mer salt enn hva vi fysiologisk sett trenger. En teskje salt er faktisk for mye.

Hva er forskjellen på tran og omega-3 tilskudd?

Detaljer
Skrevet av: Cathrine Borchsenius, Klinisk ernæringsfysiolog (MSc/Cand.scient. klinisk ernæring)
Publisert 02. februar 2025

Mange tar tran eller omega-3 tilskudd, men ikke alle vet forskjellen på disse to. Visste du for eksempel at tran inneholder både vitamin D og omega-3 fettsyrer, mens mange omega-3 tilskudd kun inneholder omega-3 fettsyrer?

Magnesium: Hvilken type passer best for deg?

Detaljer
Skrevet av: Cathrine Borchsenius, Klinisk ernæringsfysiolog (MSc/Cand.scient. klinisk ernæring)
Publisert 03. desember 2024

Magnesium er et essensielt mineral som spiller en rolle i over 300 biokjemiske prosesser i kroppen. Fra energiomdanning til muskelavslapning og støtte for hjernen, er magnesium helt avgjørende for at kroppen skal fungere optimalt. Likevel får mange av oss for lite magnesium i kostholdet, og tilskudd kan være en god løsning.

Får du i deg nok jern?

Detaljer
Skrevet av: Christine Henriksen, klinisk ernæringsfysiolog og Cathrine Borchsenius, klinisk ernæringsfysiolog
Publisert 29. november 2024

Jernmangel er en av de vanligste mangelstilstandene vi har, også i Norge. Særlig unge kvinner er utsatt for jernmangel. Dette skyldes delvis at de mister jern på grunn av menstruasjonsblødninger, men også at en del unge jenter får i seg for lite jern gjennom kosten.

Magnesiumglycinat: En naturlig støttespiller for kvinnehelse og hormonbalanse

Detaljer
Skrevet av: Cathrine Borchsenius, Klinisk ernæringsfysiolog (MSc/Cand.scient. klinisk ernæring)
Publisert 20. november 2024

Magnesium er et av de viktigste mineralene for kroppen vår. Likevel er det mange som ikke får i seg nok, noe som kan gi utslag i alt fra tretthet til hormonelle ubalanser. 

Tilskudd av coenzym Q10 og selen kan bremse kroppens aldring

Detaljer
Skrevet av: Cathrine Borchsenius, Klinisk ernæringsfysiolog (MSc/Cand.scient. klinisk ernæring)
Publisert 10. oktober 2024

 Har du lyst til å holde deg ung, frisk og funksjonell så lenge som mulig? Da bør du lese videre!

Derfor gir ikke plantemat deg nok vitamin B12

Detaljer
Skrevet av: Lise von Krogh, Ernæringsbiolog (Cand.scient.)
Publisert 13. juli 2024

Alger og vegetabilske kosttilskudd kan inneholde et vitamin B12 som ikke virker. Plantemat kan inneholde et falskt vitamin B12 er svært lik det ekte vitamin B12, men som kroppen ikke kan bruke.

Forholdet mellom omega-3 og omega-6

Detaljer
Skrevet av: Erik Arnesen, mastergradstudent ernæring
Publisert 02. juli 2024

At vi bør få i oss nok av de viktige omega-3 fettsyrene, er et velkjent råd for mange. Men noen mener at forholdet mellom omega-6- og omega-3-innholdet i kosten er like viktig – om ikke viktigere – enn mengden omega-3 alene, og at folk flest spiser for mye omega-6.

Er akrylamid farlig?

Detaljer
Skrevet av: Cathrine Borchsenius, Klinisk ernæringsfysiolog (MSc/Cand.scient. klinisk ernæring)
Publisert 19. mai 2024

Noen matvarer inneholder fremdeles for mye akrylamid.

Er alle E-stoffer farlige?

Detaljer
Skrevet av: Cathrine Borchsenius, Klinisk ernæringsfysiolog (MSc/Cand.scient. klinisk ernæring)
Publisert 16. januar 2024

Er mat uten tilsetningsstoffer sunnere og mer naturlig enn annen mat?

Søtstoff kan øke risikoen for hjerteinfarkt og slag

Detaljer
Skrevet av: Cathrine Borchsenius, Klinisk ernæringsfysiolog (MSc/Cand.scient. klinisk ernæring)
Publisert 03. mars 2023

Populær sukkererstatning kan være skadelig i store mengder.

Derfor bør du spise mindre salt

Detaljer
Skrevet av: Cathrine Borchsenius, Klinisk ernæringsfysiolog (MSc/Cand.scient. klinisk ernæring)
Publisert 16. september 2021

Vi spiser dobbelt så mye salt som vi burde.

Derfor skal ikke barn spise for mye leverpostei

Detaljer
Skrevet av: Merete Cecilie Theodorsen, student klinisk ernæring ved UiT
Publisert 16. juli 2021

For høyt inntak av vitamin A blant småbarn.

Disse påleggene bør du velge

Detaljer
Skrevet av: Cathrine Borchsenius, Klinisk ernæringsfysiolog (MSc/Cand.scient. klinisk ernæring)
Publisert 04. juli 2021

Dropp søtpålegg og pålegg tilsatt karragenan, velg heller andre pålegg.

Maten som holder deg ung og frisk

Detaljer
Skrevet av: Cathrine Borchsenius, Klinisk ernæringsfysiolog (MSc/Cand.scient. klinisk ernæring)
Publisert 01. juni 2021

Bremser kroppens aldring.

Jernfattig? Ikke spis spinat!

Detaljer
Skrevet av: Lise von Krogh, Ernæringsbiolog (Cand.scient.)
Publisert 25. mai 2021

Mange kvinner bør spise jernrik mat for å unngå jernmangel. Men hvor finner vi egentlig jern?

Kjør på med fiber!

Detaljer
Skrevet av: BraMat.no
Publisert 20. mai 2021

Spiser du nok fiber? I tilfelle er du nokså alene.

Havrefiber senker kolesterolet

Detaljer
Skrevet av: Lise von Krogh, Ernæringsfysiolog (MSc./Cand.scient. ernæringsbiologi)
Publisert 25. mars 2021

Havregrøten kan bidra til et normalt kolesterol.

Side 1 av 5

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Siste fra bramat.no

Tren supersett med Funkygine

Webtrening styrke

"Blue zones" - stedene i verden der folk lever lengst og holder seg friskest

Helse

Kongesalat med scampi

Middag

Derfor bør flere kvinner bruke kreatin

Næringsstoffer

Beinskjør av å trene for mye?

Helse

Pilates med fokus på mage

Webtrening yoga og pilates

Bramat

  • Kosthold
  • Oppskrifter
  • Helse
  • Medlemsklubb
  • Logg inn

Sunn & Sprek

  • Sprek
    • Trening
    • Tips
    • Oppskrifter
    • Registrer
    • Logg inn
© BraMat AS 2011 - 2025
  • Personvern
  • Informasjonskapsler
  • Kontakt