Kan være nødvendig med jerntilskudd.
Hei og takk for en veldig bra nettside og Instagramprofil dere har. Jeg lærer masse! Jeg har et spørsmål om jern. Jeg er en ganske liten og slank kvinne (1.6 m høy og 53 kilo). Jeg spiser ganske variert, er mye i aktivitet gjennom jobben, og liker også å trene. Jeg spiser sunt, men er absolutt ikke noe helsefanatiker. Jeg syns jeg spiser ganske variert, men sist jeg var hos legen så målte hun at jeg hadde litt lite jern i jernlagrene mine, men at jeg enda ikke hadde utviklet jernmangelanemi. Jeg har også følt meg litt mer sliten og nedstemt enn ellers. Har du noe tips til hva jeg kan spise for å få i meg mer jern? Eller er det nøvendig med tilskudd?
Klinisk ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius svarer:
Cathrine Borchsenius er utdannet klinisk ernæringsfysiolog med mastergrad i klinisk ernæring fra Universitetet i Oslo. Cathrine er kjent fra "Sunt og Godt" på TV2, og er en hyppig brukt ekspert i media. Cathrine er gründer og daglig leder av www.bramat.no, og og jobber dessuten som konsulent/rådgiver innen ernæring.
Kontakt:
Hei og takk for spørsmål!
Det er faktisk en del som sliter med jernmangel. Særlig unge kvinner er utsatt for jernmangel. Dette skyldes delvis at de mister jern på grunn av menstruasjonsblødninger, men også at en del unge jenter får i seg for lite jern gjennom kosten.
Jo mindre mat vi spiser, desto viktigere er det at den maten vi spiser inneholder nok jern. De beste kildene til jern er rødt kjøtt og innmat. Grove kornprodukter inneholder mindre jern enn kjøtt og innmat, men fordi mange spiser brød daglig, er grove kornprodukter den beste kilden til jern i det norske kostholdet.
Så, hvis du ikke spiser så mye rødt kjøtt, leverpostei og brødmat, og du i tillegg er ganske liten og dermed spiser (og trenger) mindre mat enn en stor person, så er nok dette grunnen til at du har litt lave jernlagre.
Utviklingen av jernmangelanemi
Ved for lavt jerninntak over tid, vil først jernlagrene i kroppen tappes, og deretter vil du også få lavere nivå av jern i blodet. Jern er nødvendig for at kroppen skal kunne lage proteinet hemoglobin (Hb) som frakter oksygen i blodet. Hvis vi får i oss for lite jern, dannes det ikke nok hemoglobin, og vi får det som kalles for jernmangelanemi. Når man skal sjekke jernstatus bør man både sjekke serumferritin (jernlagrene) og hemoglobin.
Har man lave nivåer av serumferritin, er man i risikosonen for å utvikle jernmangelanemi. Har man lavt hemoglobinnivå har man allerede utviklet jernmangelanemi. Typiske symptomer på jernmangelanemi er blekhet, tretthet, svimmelhet, hodepine, sprekker i munnviken, høy puls, og andpustenhet. Men, det ikke alle vet er at disse symptomene kan også oppstå ved lave/tomme jernlagre. Det at du føler deg sliten og litt nedstemt, kan altså skyldes at du har lave jernlagre.
Jerntilskudd i en periode
Du kan forsøke å spise mer jernrik mat i en periode, og se om det kan føre til at jernlagrene dine fylles opp. De beste kildene til jern er rødt kjøtt, innmat (f.eks. leverpostei), og grove kornprodukter. Men, hvis du er en type som spiser relativt lite, så kan det nok være at du ikke klarer å fylle opp igjen lagrene dine kun ved å øke inntaket av jernrik mat. Da kan det være lurt med tilskudd i en periode. Da kan du bruke jerntabletter med en noe lavere dose jern enn hva som anbefales hvis du hadde hatt jernmangelanemi. For eksempel Ferromax 65 mg.
Jerntilskuddet tas i 3 måneder, vent deretter en ukes tid og ta ny blodprøve hos lege. Det er svært viktig å ta denne nye prøven. Dersom man ikke har fått forventet økning i hemoglobinet kan det nemlig tyde på et mer alvorlig problem (f.eks. pågående bløding fra tarm) og må utredes videre. Dersom blodprøvene er fine, kan man enten ta en pause i jerntablettene eller gå over på et lav-dose-preparat (< 27 mg) for å forebygge en ny jernmangelanemi. Eksempel på lavdose-jern er Aminojern og hemjern. Disse regnes som kosttilskudd, og passer for tenåringsjenter, veganere, kvinner med kraftige mensblødninger mm.