Foto: Erik Helgeneset

Lite fett, men mange inneholder omdiskuterte stoffer. 

De fleste pålegg av kylling og kalkun er både magre og proteinrike, akkurat som skinke laget av svin. Protein metter godt, noe som er grunnen til at det er smart å velge proteinrikt pålegg på brødskivene.

Lite fett, men nokså mye salt

Pålegg av kylling og kalkun er magert, men som annet kjøttpålegg inneholder det også relativt mye salt. Et høyt inntak av salt øker risikoen for hjerte- og karsykdom og visse former for kreft. Derfor er det viktig å være bevisst på saltinntaket. Men når det er sagt, er det det langt mindre salt i disse påleggene enn f.eks. i salami. Det er også viktig å være klar over at salt er et konserveringsmiddel, så noe salt må vi ha for at kjøttpålegget ikke skal bli bedervet.

Eksempel på tre dagers meny for deg som vil spise sunt og variert

Hva med tilsetningsstoffer?

Tidligere innehold de fleste kylling- og kalkunpålegg et tilsetningsstoff som heter karragenan (E407). I løpet av de siste årene har noen fagfolk begynt å stille spørsmål til bruken av karragenan i mat. På bakgrunn av dette, har matvareprodusentene begynt å fjerne karragenan fra sine produkter. Men de fleste kylling- og kalkunpålegg inneholder nå maltdekstrin som noen fagfolk også tror kan være problematisk for tarmhelsen vår. 

En stor andel av påleggene i denne testen inneholder dessuten Natriumnitritt (E250) som er et kjemisk salt som brukes som konserveringsmiddel i bearbeidet kjøtt for å hindre bakterievekst og bevare farge og smak. Problemet er bare at natriumnitritt reagere i kroppen og danner nitrosaminer, som er mistenkt for å være kreftfremkallende. Natriumnitritt og andre nitritter og nitrater er omdiskutert, men lovlig å bruke i visse mengder i Norge. Den 9. oktober 2025 ble det innført strengere grenseverdier for nitritter (E 249-250) og nitrater (E 251-252), som kan brukes i matvarer.

Det er altså en del omdiskuterte stoffer og tilsetningsstoffer i kylling- og kalkunpålegg, akkurat som i en del andre kjøttpålegg. 

Disse påleggene bør du velge

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sammenliknet en rekke pålegg laget av kylling og kalkun som er å finne i de største matvarebutikkene. For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av karbohydrater, protein, salt og andel kjøtt. En høy andel kjøtt og protein har trukket opp, mens innholdet av salt, mettet fett og sukker har trukket ned. Vi har gitt plusspoeng til pålegg som er fri for karragenan, fri for maltodekstrin og fri for natriumnitritt. Ikke fordi vi er 100 % sikre på at disse stoffene ikke er bra for oss, men fordi vi tenker at det et er greit å være føre var.