Foto: Cathrine Borchsenius, brahverdag.no

Lyst til å bake, men spiser egentlig ikke julekaker?

Det er  snart jul, og med juletiden følger baking. De fleste baker pepperkaker, mange baker flere kakesorter, og noen baker minst 7 sorter slik familien har gjort i generasjoner.

Hvis du er en av dem som elsker å bake julekaker, og som har en familie som gjerne spiser julekaker, så fortsett med det!

Er du derimot en av dem som syns det er koselig å bake litt til jul, men som vet at verken du eller resten av familien kommer til å spise så mye av disse kakene, da kan du prøve noe nytt i år: 7 sunne sorter! Og da mener vi ikke bare kaker, men også knekkebrød og brød som kan gjøre julefrokosten og juletiden enda bedre, og kanskje til og med litt sunnere.

Noen av sortene, som grove biscotti og knekkebrød, er supre julepresanger også. Ha dem i en fin papirpose med en fin sløyfe og etikett, og vips har du en hjemmelaget, kortreist, og smakfull julegave.

Mindre sukker, fett og kalorier

De tradisjonelle julekakene inneholder mye sukker, mye smør, og mye kalorier. Altså ikke det sunneste som fins. Men jul er jul, og om du spiser noen julekaker nå i jula, så gjør det selvfølgelig ingenting.

Men når du først skal bake, og hvis du likevel ikke syns at julekaker er særlig godt, da kan det jo være gøy å bake noe som både du og familien kan glede dere over. Både nå i førjulstiden, og i juleferien. Prøv for eksempel disse 7 sortene her:

1. Knekkebrød med valnøtter

Grove, sunne, og perfekte til frokost, lunsj eller mellommåltid. Valnøttene gir en ekstra god smak, og påfyll av de sunne omega-3 fettsyrene.

2. Grove biscotti med vanilje og sitron

En grov og litt sunnere versjon av biscotti. Passer godt sammen med tradisjonelle julekaker, og er også en fin liten julegave hvis du putter dem i en fin eske eller pose.

3. Hjemmelagde müsliknekkebrød

En litt søtere versjon av de hjemmelagde knekkebrødene. Disse er gode som de er, men passer spesielt godt med ost på.

4. Eltefritt grovbrød med spelt

Et sunt og grovt brød som lager seg selv mens du kan gjøre alt som skal gjøres for julen setter inn for alvor.

5. Saftige scones med cottage cheese

Perfekt kveldsmat på dager som går så fort at du kanskje ikke rekker å lage skikkelig middag. Disse passer godt til en lang og deilig julefrokost også.

6. Banankjeks

Søte, sunne og saftige kjeks. Med deg på kjøpet får du noen tanker om banan og sunnhet.

7. Grovt fikenbrød

Saftig, grovt og sunt. Fiken gir en deilig smak av jul. 

fikenbrod3

Foto: Lise von Krogh - Enkelt, sunt og godt.