Foto: Erik Helgeneset

Stor forskjell på fiberinnholdet.

Det er mye bra med havre! Havre er rik på fiber og metter godt. Havregrøt toppet med litt bær, nøtter, og gjerne litt cottage cheese, er et sunt og komplett måltid som gir deg energi utover dagen. Men hva med porsjonsgrøten, er den like sunn og mettende?

Rik på gunstig fiber

Havre inneholder betaglukaner, en type fiber som kan virke kolesterolsenkende. Betaglukaner har også vist seg å gi et stabilt blodsukker, noe som gir mindre søtsug, bedre konsentrasjon, lettere for å holde vekten, og som er en fordel for de som har eller står i risiko for å utvikle diabetes type 2. Det er altså mye bra med.

I denne testen har vi sammenliknet porsjonsgrøter. Velger du en av de som inneholder mest fiber, gir en porsjon deg 8-10 gram fiber. Vi anbefales å spise rundt 35 gram fiber per dag, så en porsjon fiberrik havregrøt kan dermed utgjøre en betydelig del av ditt daglige fiberinntak.

Derfor bør du spise fiber og fullkorn

Litt for lite mat?

Ingen av grøtene i denne testen inneholder så veldig mye kalorier, og heller ikke så mye protein eller. Det betyr at for mange vil ikke en slik grøt bli et «ordentlig måltid». Vil du ha et måltid som metter enda litt bedre, kan du derfor ha i for eksempel litt cottage cheese eller nøtter i grøten. Ekstra frukt eller bær gjøre havregrøt til et enda sunnere og mer komplett måltid.

Registrer deg i vår medlemsklubb og få tilgang til gratis webtrening, oppskrifter og inspirasjon.

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sammenliknet næringsinnhold i tørre porsjonsgrøter som er å få kjøpt i de største matvarekjedene.

For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på hvor mye sukker, fiber, protein, og umettet fett de inneholder. Innholdet av fiber, protein og umettet fett har trukket opp, mens innholdet av sukker har trukket ned.

Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at de sunneste får terningkast 6 og de med lavest score får terningkast 4. Et produkt som får terningkast 6 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter. Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 4 er direkte dårlig eller usunt, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.

{advpoll id='171' view_result='0' width='0' position='center'}