Foto: Erik Helgeneset

Mange inneholder mye salt.

Snacks som potetgull, baconcrisp, ostepop og popcorn er noe veldig mange av oss liker, men som vi likevel ikke bør spise for mye av fordi det inneholder mye kalorier, mettet fett og salt.

Heldigvis er fettet i snacks nå byttet ut med umettet fett, alle typene du finner i denne testen er laget med planteoljer. Men selv om umettet fett er sunnere enn mettet, er det akkurat like mye kalorier. Derfor er det lett å få i seg for mye kalorier hvis vi spiser mye snacks.

Men hva med chips og annet salt snacks som merkes med «mindre fett» eller snacks som popcorn som mange har hørt at er sunnere enn andre typer snacks. Er disse typene egentlig så sunne som det vi tror?

Bli med i vår medlemsklubb og få oppskrifter, kostholdsråd og treningsopplegg helt gratis

Sjekk saltinnholdet og mengden du spiser

I denne testen har vi sammenliknet næringsinnholdet i popcorn og snacks som er merket med «mindre fett» eller som på en eller annen måte fremstår som sunnere enn andre typer snacks. Sammenlikner vi næringsinnholdet i disse typene med «vanlig» snacks, ser vi at noen av dem inneholder litt mindre kalorier og mindre mettet fett, men til gjengjeld så er det mange av dem som inneholder mer salt enn vanlig snacks.

Salt er noe de fleste av oss bør kuttet ned på. Og når forskning kan tyde på at salt mat gjør oss mer sultne, er det ikke så vanskelig å skjønne at det er fort gjort å spise mye snacks når vi først begynner. Da kan vinningen fort gå opp i spinningen hvis du velger en «sunnere» type snacks, men ender opp med å spise mer av denne enn hva du ville ha gjort med annet snacks.

Salt mat gjør oss sultne

Et sunnere valg enn annen snacks?

Mange velger «sunnere snacks» fordi de ønsker å få i seg mindre fett og kalorier. Sammenlikner vi energiinnholdet i «sunnere snacks» med vanlig potetgull, ser vi at noen typer inneholder mindre kalorier. Men ikke så mye mindre at det gjør noen stor forskjell. Det samme gjelder fettinnholdet. Selv om det er litt mindre mettet fett i noen av disse typene, er det likevel ikke så stor forskjell fra vanlig potetgull.

Så, velger du snacks som i denne testen her, så gjør det fordi du syns det smaker bedre, ikke fordi det er så veldig mye sunnere.

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sammenliknet et utvalg sunnere snacks som er å finne i de største matvarebutikkene. Vi har valgt de typene som tydelig er merket med et lavere fett eller kaloriinnhold.

For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av kalorier, mettet fett, sukker, protein, og salt. Innholdet av kalorier, sukker, mettet fett og salt har trukket ned, mens innholdet av protein har trukket opp.

Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at de «sunneste» får terningkast 4 og de vi vurderer som minst sunne får terningkast 2. Et produkt som får terningkast 4 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter. Dette er viktig å presisere i denne testen ettersom samtlige av disse produktene ville fått et høyere terningkast hvis de ble sammenliknet med vanlig snacks.

{advpoll id='209' view_result='0' width='0' position='center'}