Foto: Thinkstock

Hva slags øvelser bør jeg gjøre?

I sommer brakk jeg kragebenet, nå er det grodd og jeg er i ferd med opptrening. Nå har jeg smått begynt å trene på SATS igjen, men syntes det er vanskelig å finne ryggøvelser der jeg ikke belaster armene for mye. Syntes også det er vanskelig å finne en øvelse for triceps der kragebenet ikke får gjennomgå for mye belastning.

Kunne du hjulpet meg?


Svar:

Hei

Kragebeinsbrudd er den vanligste bruddskaden hos idrettsutøvere. I det fleste tilfeller er det ikke et rent brudd men benet er knukket som en fersk bjørkekvist (greenstick-brudd) og man har 2-4 ukers behandlingstid. Er det feilstilling etter at benet er knukket rett av, gjøres det ofte en operasjon, da økes ofte også behandlingstiden.

Ved akutte skader kan musklene få "sjokk" Man kan oppleve at muskelen blir mye svakere i en periode. Styrken kommer tilbake, men noen ganger kan dette ta tid.

Øvelser med pendel- og albuebevegelser bør starte så fort det ikke gjør vondt, gjerne etter en uke. Lett styrketrening kan også gjenopptas etter et par uker inntil smertegrensen. Det samme gjelder bevegelighets trening, (tøyninger) begynn tidlig, men ikke overstig smertegrensen.

Hvis jeg forstår deg riktig så har du vondt ved styrketrening, eller at det er dårligere bevegelighet? Du har sannsynlig hatt et mer komplisert brudd enn et greenstick-brudd? Dette er to signaler du bør ta, og ettersom du er nå i gang med behandling, så ha tålmodighet!

Det er veldig viktig å oppnå mest mulig bevegelighet etter skade før man begynner å ha en tilleggsbelastning som tung styrketrening er. Hvis du ikke lytter til kroppen, kan resultatet være at du får kronisk dårlig bevegelighet.

Ta forsiktig de øvelsene du tar til vanlig. Alle press og dra øvelser ( f.eks roing og benkpress) vil belaste skulderen, dette gjelder også triceps øvelser. Så hva som er best for deg, er det du som må prøve deg frem til selv. Gjerne sammen med en fysioterapeut.

Tren inntil smertegrensen men ikke mer. Prøv å slappe av i skulder regionen og ha lave skuldre, har man vondt gjør man gjerne det motsatte! Bruk tiden der du ikke kan trene helt som du pleier, til å fokusere ekstra på mage, ryggstrekker og core/kjernemuskelatur øvelser. Kjør på med mer og mer på armer og rygg ettersom smerte forsvinner og bevegeligheten øker!

Kanskje dette var et kjedelig svar, men kroppen må få lov til å bestemme. Lykke til!

Hilsen Tommy Aslaksen, personlig trener