Følg oss

Kontakt

Kontaktskjema

Info

BraMat.no er et nettsted for alle som har interesse for, eller spørsmål om mat, vekt, helse, ernæring og livsstil. BraMat.no drives av seriøse og anerkjente fagfolk med lang erfaring innen vektreduksjon og helse på nett.
Kopiering av tekst og annet materiale fra BraMat.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.

Annonse:

Hei. Både jeg og min samboer veier ca 30 kg for mye.

Nå vil vi ta grep og begynne å trene / endre til et sunnere kosthold. Vi liker ikke løping, men vi planlegger å gå mye i fjellet (ulendt terreng), sykle. Har dere noe forslag til både aktiviteter og styrkeøvelser som er nyttige for oss ? Vi ønsker helst å redusere vekten raskest mulig og få varige resultat. Jeg har et stillesittende arbeid da jeg er kontoransatt og vi begge jobber lange dager, mens han er litt mer i aktivitet i løpet av dagen. Men det blir ofte sen middag (etter kl 19). Anbefaler Dere oss å gå på lavkarbo eller har dere noen andre gode mattips / kostholdsendring-råd ? Har Dere en link til hva som er JA-mat og NEI-mat, både når det gjelder lavkarbo og et vanlig sunt, kalorifattig kosthold ?lavkarbo ? Eller er det slik at en kan ete alt, men med måte / i mindre porsjoner ? Andre nyttige sider / tips dere kan gi oss ? Takknemmlig for smarte tips / råd som kan hjelpe oss raskt ned i vekt. — Mayfair


Klinisk ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius svarer:

Cathrine Borchsenius
Cathrine Borchsenius er utdannet klinisk ernæringsfysiolog med mastergrad i klinisk ernæring fra Universitetet i Oslo. Cathrine er kjent fra "Sunt og Godt" på TV2, og er en hyppig brukt ekspert i media. Cathrine er gründer og daglig leder av www.bramat.no, og og jobber dessuten som konsulent/rådgiver innen ernæring.

Kontakt: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

 Hei Mayfair

Så bra at dere har lyst til å ta litt grep om hverdagen sammen! Ettersom dere begge veier en del for mye, er det viktig at dere velger aktiviteter som er på et slikt nivå at det ikke blir altfor tungt for dere. Dere har tross alt en del ekstra kilo å bære på, og det er styrketrening i seg selv. Turer i skog og fjell er helt supert!

Jeg skjønner godt at dere ønsker å redusere vekten så fort som mulig, men som du garantert har hørt før, så er det lurt at det ikke går altfor fort ettersom dere da vil miste en del muskelmasse og forbrenningen går ned. Da er det veldig vanskelig å gå videre ned i vekt og/eller holde vekten nede når dere først har oppnådd den vekten dere ønsker.

Så selv om det er januar og dere er fulle av pågangsmot, forsøk å tenk på dette litt mer som en livstilsendring enn en kjapp slankekur. Ha som mål å gå ned en del kilo før sommeren, det kan dere fint klare hvis dere virkelig fokuserer på det!

En vektreduksjon krever en del, så derfor så har jo jeg mest lyst til å råde dere til å jobbe litt mindre, passe på at dere sover nok (det er faktisk også viktig for vekten), og ta vare på dere selv slik at dere har tid og overskudd til å fokusere på mat og vekt og trening.

Det viktigste for å gå ned i vekt er jo at dere er i kaloriunderskudd, altså får i dere mindre energi enn dere forbruker. Men for mange er det også effektivt å begrense inntaket av raske karbohydrater. Dere bør ikke nødvendigvis gå på ekstreme lavkarbokurer, men velge riktig type karbohydrater.

Og; det finnes ikke noe JA mat og NEI mat, ihvertfall ikke NEI mat. Det handler bare om hvor ofte og hvor mye du spiser av de ulike matvarene!

Jeg vil selvfølgelig tipse deg om vår medlemsklubb www.bramat.no/sprek, der alle nå får gratis medlemskap og masse gode tips både mht kosthold og trening. Der får dere også ukentlige treningsplaner med treningsvideoer fra Helene Høimyr.

Lykke til!

Beste hilsen Cathrine Borchsenius, klinisk ernæringsfysiolog

Annonse:

Sunn&Sprek

Bli med i Sunn&Sprek

Tjenesten er GRATIS og gir deg tilgang til:

  • Webtrening: Tren hvor du vil sammen med en av våre instruktører. Velg mellom styrke/kondisjon, yoga, eller pilates.
  • Sunne, smakfulle oppskrifter med utregnet energi- og næringsinnhold
  • Nye treningsplaner, oppskrifter og tips hver uke