Kan være flere grunner til at du ikke klarer å legge på deg.

Hei.
Jeg har en kropp som ikke legger på seg uansett hva jeg omtrent gjør. Jeg har et spørsmål til dere som er viktig for meg: om jeg bruker 10 ss rapsolje hver dag/ 1 dl
Vil det være farlig? Jeg er 42 kg og 165cm


Klinisk ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius svarer:

Cathrine Borchsenius
Cathrine Borchsenius er utdannet klinisk ernæringsfysiolog med mastergrad i klinisk ernæring fra Universitetet i Oslo. Cathrine er kjent fra "Sunt og Godt" på TV2, og er en hyppig brukt ekspert i media. Cathrine er gründer og daglig leder av www.bramat.no, og og jobber dessuten som konsulent/rådgiver innen ernæring.

Kontakt: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Hei du!

Takk for spørsmål! Det er mye fokus på alle de som veier for mye, men det er mange som sliter med det motsatte; nemlig at de ikke klarer å legge på seg. Min erfaring er at mange som føler seg for tynne selv mener at de spiser mye, men når jeg har vurdert kostholdet deres så ser jeg ofte at de har en tendens til å hoppe over måltider, og egentlig ikke spise så mye som de tror. Men, så er de jo også de som spiser helt «normalt» men likevel ikke legger på seg.

Sjekk din BMI her

Ta en sjekk hos legen

Når det er noen som sliter med å gå opp i vekt, så er jeg opptatt av å vite om de har vært hos legen og fått en ordentlig sjekk. Hvis du ikke allerede har gjort det, så syns jeg du skal ta deg en tur til legen (når det lar seg gjøre) og legge frem problemstillingen din. Det er alltid greit at legen får sjekket at det ikke er noen annen grunn til at vekten din ikke går opp over. For eksempel høyt stoffskifte, cøliaki, eller noe annet.

Nok mat og regelmessige måltider

Men la oss nå gå ut ifra at legen ikke finner noe «feil med deg». Da er mitt viktigste tips til deg at du er bevisst på at du får i deg minst 4 måltider per dag, og at du gjerne også spiser eller drikker noe energiholdig mellom måltidene. Dette kan f.eks. være YT restitusjonsdrikk, smoothie, juice, melk, kaffe latte osv. Mellom måltidene er det også supert å fylle på med nøtter ettersom dette er både sunt og energirikt.

Olje hver dag

Til ditt spørsmål om å spise 10 ss rapsolje hver dag. Det kan du godt gjøre, i hvert fall hvis du sprer det utover dagen. Så bruk gjerne olje når du lager mat, feks når du woker grønnsaker, over pastaen (da kan du gjerne bruke flytende margarin fordi det gir en god smak), over salat osv. Men istedenfor å kun fylle på med ekstra olje, så ville jeg altså fokusert litt ekstra på regelmessige måltider og energirike mellommåltider. Alt av meieriprodukter er supert fordi det gir deg både energi, protein og andre viktige næringsstoffer som kalsium og jod.

Melk og myter

Håper du finner ut av dette, og at du klarer å gå noen kilo opp i vekt.

Beste hilsen Cathrine